Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Wchodzimy w okres sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF. O czym rolnicy powinni pamiętać?

Wchodzimy w okres sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF. O czym rolnicy powinni pamiętać?

01.06.2021

Przez ostatnie 7 lat od czerwca do października obserwowaliśmy sezonowy wzrost zakażeń ASF w chlewniach trzody chlewnej. Pomimo, że producenci świń są coraz bardziej świadomi znaczenia przestrzegania zasad bioasekuracji w obiektach inwentarskich, to powinniśmy spodziewać się sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF u trzody chlewnej również w roku bieżącym.

Do tej pory naukowcom nie udało się jednoznacznie wyjaśnić powodów sezonowości zakażeń ASF u trzody chlewnej. Niektórzy sezonowość liczby ognisk wiążą z rozwojem i aktywnością owadów, choć ten argument jest mało przekonujący. Lepszym wytłumaczeniem sezonowości może być nasilenie prac polowych i możliwość kontaktu na polu z wirusem znajdującym się w szczątkach padłych dzików lub ich odchodach.

Kluczowym elementem jest przestrzeganie zasad bioasekuracji. Ilość wirusa ASF w środowisku z roku na rok rośnie. W tkankach padłych dzików może on zachować aktywność przez ponad pół roku. Dziki już dawno zadomowiły się na polach, gdzie mają obfitą bazę paszową. Rolników nie trzeba przekonywać o żerowaniu dzików na polach, gdyż są świadkami szkód łowieckich jakie te zwierzęta pozostawią po sobie. Niestety pozostałością na polach po dzikach jest również wirus, który łatwo można przywieźć na kołach lub w paszy do swojego gospodarstwa.

Rolnicy jako absolutne minimum powinni stosować następujące zasady bioasekuracji:

  • Gospodarstwo powinno być podzielone na strefę „czystą” – budynki / pomieszczenia / miejsca, gdzie trzyma się świnie, ściółkę, paszę oraz „strefę brudną” obejmującą dom mieszkalny posiadacza świń, miejsce parkowania samochodów, maszyn rolniczych, kontenery na odpady itp.
  • Należy pamiętać o czyszczeniu i dezynfekcji pomieszczeń za każdym razem, kiedy świnie zostaną wyprowadzone z pomieszczenia, przy użyciu zatwierdzonych środków dezynfekcyjnych z ważnym okresem przydatności do użycia.
  • Samochody i urządzenia wjeżdżające na teren gospodarstwa jako minimum muszą mieć oczyszczone i zdezynfekowane koła i nadkola. Należy unikać wjeżdżania pojazdów do strefy „czystej”. Jeżeli pojawi się taka konieczność, wówczas pojazdy muszą być umyte i zdezynfekowane z zewnątrz w całości.
  • Każda osoba obsługująca świnie lub pracująca przy paszy/ściółce przy wejściu do strefy „czystej” musi zmienić obuwie oraz założyć ubranie robocze używane wyłącznie w wyznaczonej strefie. Przy wejściu do budynku, gdzie przebywają świnie, przechowuje się paszę i ściółkę, muszą być dostępne wiaderko z wodą i szczotką oraz mata/kuweta z środkiem dezynfekcyjnym.
  • Do gospodarstwa można wprowadzać świnie wyłącznie ze znanego źródła, odpowiednio oznakowane i ze świadectwem zdrowia, najlepiej z zachowaniem kwarantanny. Z gospodarstwa można przemieszczać świnie wyłącznie bez objawów chorobowych, właściwie oznakowane, posiadające wymagane świadectwo zdrowia.
  • W strefach ASF (I, II, III) należy bezwzględnie przestrzegać zakazu stosowania zielonki w żywieniu świń, a ziarno przed skarmianiem powinno być przechowywane 30 dni. Ściółka musi być przechowywana 90 dni przed zastosowaniem, zabezpieczona przed dostępem zwierząt, pod dachem i ogrodzona lub w zamykanym pomieszczeniu.
  • Należy ograniczyć do minimum wejścia osób postronnych do strefy ”czystej”. Każda osoba wchodząca do strefy „czystej” musi zmienić obuwie na robocze, stosowane wyłącznie w budynku inwentarskim oraz zastosować jednorazowy kombinezon ochronny lub czyste, wyprane ubranie robocze. Narzędzia wnoszone do strefy „czystej” muszą być wyczyszczone i jeśli możliwe zdezynfekowane.
  • Wszystkie padłe świnie w wieku powyżej 28 dni muszą być zgłaszane raz w tygodniu do powiatowego lekarza weterynarii. Zwierzęta padłe przechowuje się w zamykanych kontenerach w strefie „brudnej”.

POROZUMIENIE apeluje o zmianę postępowan...

28.07.2021

Warszawa, dnia 21 lipca 2021 r.   Szanowny Pan Jacek Jaśkowiak Prezydent Miasta Poznania   Szanowny Panie Prezydencie! Do tzw. Zielonego Budżetu Obywa…

Mniejsza podaż żywca na krajowym rynku m...

26.07.2021

Europejski rynek trzody chlewnej wykazał spadek cen w 29 tygodniu. Słabszy popyt rynku chińskiego pozostaje główną przyczyną nadpodaży wieprzowiny na unijnym ry…

Apel o strategię ograniczania populacji ...

22.07.2021

Warszawa, dnia 20 lipca 2021 r. Szanowny Pan Michał Kurtyka Minister Klimatu i Środowiska Znak: KZ_2021_207 Szanowny Panie Ministrze! Kluczowym elementem walki …

Wnioski ze spotkanie Branżowego Porozumi...

20.07.2021

Wnioski ze spotkania Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF Warszawa, 20 lipca 2021 WNIOSKI ZE SPOTKANIA W DNIU 12/07/2021 Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa Ws…

ASF pogrąża branżę. Rolnicy czekają na r...

19.07.2021

W krajach unijnych, poza Hiszpanią i Francją, ceny tuczników w ubiegłym 28 tygodniu pozostały bez zmian. We Francji spadek ceny wyniósł 5 centów. W Hiszpanii, g…

Praktyczne zasady bioasekuracji (film)

14.07.2021

Bioasekuracja trzody chlewnej na poziomie ferm to zestaw praktycznych działań i środków, które są podejmowane, aby zapobiegać przedostawaniu się infekcji do bud…

Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponu...

13.07.2021

Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponuje odłów, znakowanie GPS i wypuszczanie poza miastem Hodowcy są wstrząśnięci Do tzw. Zielonego Budżetu Obywatelskiego w …

Ceny skupu tuczników stabilizują się na ...

05.07.2021

Drastyczny spadek ceny w Niemczech o 9 centów sprzed dwóch tygodni doprowadził do obniżenia cen skupu żywca wieprzowego w wielu krajach unijnych. Ceny tuczników…

Czy możliwa jest eradykacja ASF z kraju?...

01.07.2021

Biorąc pod uwagę duży obszar zajęty przez ASF oraz fakt, że rezerwuarem wirusa są dziki, których kontrolowanie jest niemożliwe, całkowita eradykacja wirusa z kr…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum