Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Zmiany sektora wieprzowiny po wejściu Polski do UE

Zmiany sektora wieprzowiny po wejściu Polski do UE

20.06.2024

Polska ma 6. co do wielkości stado trzody chlewnej w UE (9,8 mln sztuk) i jest jednocześnie 4. największym producentem wieprzowiny w UE. W Polsce jest około 50 tys. gospodarstw rolnych utrzymujących świnie, a średnie stado wynosi blisko 200 sztuk. Polski sektor trzody chlewnej jest bardzo rozdrobniony. 80% gospodarstw (głównie małych) posiada tylko 10% całkowitego pogłowia trzody chlewnej. Zaledwie 11,8 tys. ferm trzody chlewnej ma stado większe lub równe 100 sztuk. Duże rozdrobnienie produkcji trzody chlewnej negatywnie wpływa na jej konkurencyjność, a konsolidacja pozostaje jednym z najważniejszych długoterminowych wyzwań dla tego sektora. Kolejnym czynnikiem wpływającym na konkurencyjność branży trzody chlewnej w Polsce jest rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ze względu na ograniczenia związane z ASF, polski sektor trzody chlewnej nie jest w stanie eksportować swoich produktów na wiele ważnych rynków zagranicznych, takich jak Chiny czy Japonia. Niska konkurencyjność branży trzody chlewnej prowadzi do stopniowego spadku pogłowia. W konsekwencji Polska utraciła samowystarczalność w produkcji wieprzowiny i można spodziewać się dalszego pogorszenia polskiego bilansu handlowego trzody chlewnej i wieprzowiny. Produkcja trzody chlewnej w Polsce jest silnie uzależniona od importu prosiąt, ponieważ nie ma wystarczającej produkcji krajowej.

Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo znacznego ożywienia krajowej produkcji prosiąt w nadchodzących latach. Polski import prosiąt jest zdominowany przez Danię (98% udziału w rynku). Pomimo bardzo silnej pozycji duńskich prosiąt na polskim rynku, można oczekiwać, że wolumen duńskich prosiąt importowanych do Polski będzie się stopniowo zmniejszał w kolejnych latach. Wynikać to będzie z dalszego spadku produkcji trzody chlewnej w Polsce oraz ograniczania duńskiego eksportu.

Dokąd zmierza sektor trzody chlewnej?

Polski sektor trzody chlewnej będzie podążał drogą coraz większej integracji i koncentracji produkcji, którą wyznaczyły wiodące kraje unijne przy uwzględnieniu poprawy dobrostanu zwierząt, zmniejszenia zapotrzebowania na środki przeciwdrobnoustrojowe w gospodarstwach rolnych, redukcji oddziaływania na środowisko naturalne i klimat. Zmianom tym będzie towarzyszyła presja regulacyjna, niepewność rynkowa, podniesienie kosztów produkcji i pogorszenie konkurencyjności wyrobów wieprzowych nie tylko na rynkach światowych, ale również na rynku Wspólnoty. Unia Europejska dąży do coraz szerszego uwolnienia wymiany handlowej z poszczególnymi regionami i blokami gospodarczymi świata. Kluczowym elementem nowych umów powinno być zagwarantowanie tych samych wymogów środowiskowych i klimatycznych oraz dobrostanu zwierząt dla wszystkich kontrahentów spoza Unii, aby zagwarantować uczciwą konkurencję.

Presja substytutów mięsa:

  • organizacje vege
  • mięso komórkowe
  • redukcja spożycia wieprzowiny w krajach rozwiniętych

Liberalizacja handlu światowego:

  • niepewność rynkowa (ASF, inne pandemie, dostępność do rynków zbytu)
  • nieuczciwa konkurencja ze strony państw trzecich
  • konieczność krajowej integracji i koncentracji produkcji (koszty, zastosowanie nowych technologii AI)

 Presja regulacyjna:

  • ochrona środowiska naturalnego i klimatu (pomiary/kalkulatory emisji, zerowy ślad węglowy, biogazownie/fotowoltaika)
  • dobrostan zwierząt (podniesienie kosztów, pogorszenie konkurencyjności)
  • zmniejszenia zapotrzebowania na środki przeciwdrobnoustrojowe
  • ograniczona dostępność prosiąt (transport, pozwolenia na przemieszczanie, pozwolenia budowlane, plan ogólny)
  • koncentracja produkcji – skala masowa
  • produkcja na lokalny rynek –  skala niszowa
  • produkcja w systemach jakości

Pobierz prezentację: Zmiany sektora wieprzowiny po wejściu Polski do UE

 

Trzoda chlewna / zboża (2024/41)

11.10.2024

tuczniki 2024/39 2024/40 2024/41 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,76 0,00 0,00 -0,005 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Trzoda chlewna / zboża (2024/40)

03.10.2024

tuczniki 2024/38 2024/39 2024/40 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,76 0,00 0,00 0,087 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Trzoda chlewna / zboża (2024/39)

27.09.2024

tuczniki 2024/37 2024/38 2024/39 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,68 0,00 0,00 0,186 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Możliwe formy zabezpieczenia sprzedaży t...

24.09.2024

Dokonując transakcji sprzedaży tuczu, należy mieć na uwadze możliwe formy zabezpieczenia sprzedaży przewidziane przepisami prawa. Jak powszechnie wiadomo transa…

Trzoda chlewna / zboża (2024/38)

20.09.2024

tuczniki 2024/36 2024/37 2024/38 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,49 0,00 0,00 0,051 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Pogłowie świń w czerwcu 2024 r. wyniosło...

17.09.2024

Według wstępnych danych GUS pogłowie świń w  czerwcu 2024 r. liczyło 9 132 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 3,2…

Trzoda chlewna / zboża (2024/37)

13.09.2024

tuczniki 2024/35 2024/36 2024/37 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,44 0,00 0,00 -0,338 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii ...

11.09.2024

Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu 43 w 2024 r. ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń w Polsce, na podstawie wyników badań laboratoryjn…

Trzoda chlewna / zboża (2024/36)

06.09.2024

tuczniki 2024/34 2024/35 2024/36 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,78 0,00 0,00 -0,002 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,00 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum