Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. z 2018 r. poz. 290, 328 i 360 oraz z 2019 r. poz. 90 i 1558). W nowym rozporządzeniu Dz.U.2021.1485 utrzymane zostały środki podejmowane w unieważnionym rozporządzeniu z dnia 6 maja 2015 r., w tym w szczególności zakazy oraz nakazy dotyczące utrzymywania świń w gospodarstwie.
Ponadto określono jak ma wyglądać specjalny znak weterynaryjny, o którym mowa w art. 44 rozporządzenia Komisji 2021/605, jest to wzór znaku wcześniej już stosowanego do znakowania świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych uzyskanych ze świń pochodzących z określonych obszarów.
Dodano przepisy dotyczące zasad uboju zwierząt w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny w odniesieniu do gospodarstw znajdujących się w obszarach objętych restrykcjami związanymi z ASF. Uprzednio zasady te określało rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2016 r. poz. 885).
Jednocześnie w związku z wejściem w życie rozporządzenia Komisji 2021/605/UE przypisano kompetencje do wykonania odpowiednich postanowień tego rozporządzenia Głównemu Lekarzowi Weterynarii. Rozwiązania w tym zakresie zostały zawarte w § 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.