Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Rozporządzenie Dz.U.2021.1485 – zakazy oraz nakazy dotyczące utrzymywania świń w gospodarstwie

Rozporządzenie Dz.U.2021.1485 – zakazy oraz nakazy dotyczące utrzymywania świń w gospodarstwie

26.08.2021

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. z 2018 r. poz. 290, 328 i 360 oraz z 2019 r. poz. 90 i 1558). W nowym rozporządzeniu  Dz.U.2021.1485 utrzymane zostały środki podejmowane  w unieważnionym rozporządzeniu z dnia 6 maja 2015 r., w tym w szczególności zakazy oraz nakazy dotyczące utrzymywania świń w gospodarstwie.

Ponadto określono jak ma wyglądać specjalny znak weterynaryjny, o którym mowa w art. 44 rozporządzenia Komisji 2021/605, jest to wzór znaku wcześniej już stosowanego do znakowania świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych uzyskanych ze świń pochodzących z określonych obszarów.

Dodano przepisy dotyczące zasad uboju zwierząt w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny w odniesieniu do gospodarstw znajdujących się w obszarach objętych restrykcjami związanymi z ASF. Uprzednio zasady te określało rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2016 r. poz. 885).

Jednocześnie w związku z wejściem w życie rozporządzenia Komisji 2021/605/UE przypisano kompetencje do wykonania odpowiednich postanowień tego rozporządzenia Głównemu Lekarzowi Weterynarii. Rozwiązania w tym zakresie zostały zawarte w § 17 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

zobacz rozporządzenie MRiRW Dz.U.2021.1485Dz.U.2021.1485 >

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum