Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Bezpieczeństwo prosiąt i komfort lochy

Bezpieczeństwo prosiąt i komfort lochy

21.10.2022

Jednym z głównych zarzutów tzw. obrońców praw zwierząt, pod adresem hodowców jest trzymanie lochy karmiącej młode, w specjalnym kojcu. Internet pełen jest specjalnie skadrowanych zdjęć, na których prosięta i ich matkę oddzielają stalowe kraty. Tymczasem kojce mają jeden cel, ochronę prosiąt przed przypadkowym zgnieceniem. Lepsze poznanie preferencji zwierząt pozwoliło stworzyć systemy, w których do nauki bezpiecznego zachowania wykorzystano naturalny behawior zwierząt. 

„Podstawą systemu wykorzystującego naturalne zachowania zwierząt – tłumaczy Wojciech Dzienisiewicz z firmy Big Dutchman – była obserwacja różnic w tym, co świnie uznają za najlepszą temperaturę”.

Locha po trudach porodowych i w okresie karmienia najlepiej czuje się w temperaturze 20 stopni z chłodzącym obiegiem powietrza. Z chęcią kładzie się w miejsca, gdzie taki obieg występuje. Prosięta, z kolei, wymagają temperatury nawet 35 stopni, która przyjemnie je ogrzewa. Zamiast więc budować systemy umożliwiające prosiaczkom bezpieczne picie mleka, wystarczy zróżnicować temperaturę. Locha spokojnie leży w komfortowej dla siebie temperaturze 20 stopni i z przepływem powietrza z dołu. Może się tam poruszać, obracać i znów kłaść bezpiecznie. Prosięta bowiem same uciekają na specjalną, podgrzewaną matę z dodatkowo je ogrzewającym promiennikiem. Chętnie tam przebywają, zbliżając się do lochy tylko po to, by móc się napić mleka.

Taki system, z powodzeniem stosowny na zachodzie i powoli wprowadzany w Polsce ma również wady. Najważniejszą z nich jest konieczność przebudowy całego kojca i instalacja urządzeń. Dla mniejszych hodowców bardziej narażonych na bieżące zmiany cen mięsa, pasz i energii dodatkowa inwestycja może być trudna do sfinansowania.

Umożliwienie dużej ilości ruchu dla lochy ma jednak kilka, znaczących zalet. Ruch polepsza perystaltykę jelit powodując, że locha więcej je i przez to ma więcej mleka. Dzięki temu prosięta są lepiej karmione i szybciej rosną, ruch jest też, dla lochy, formą gimnastyki nóg. Dzięki temu znacznie mniej zwierząt zapada na schorzenia nóg.

Niebagatelnym jednak motywatorem jest nieuchronność zmian wymuszających na polskich hodowcach wprowadzanie bardziej zaawansowanych rozwiązań, polepszających komfort zwierząt. Doświadczenie z innych rynków pokazuje, że zmiany będą nieuchronne i każdy hodowca powinien się na nie przygotować.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum