Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Brak poprawy opłacalności produkcji świń przy wysokich kosztach pasz i energii będzie prowadził do dalszej likwidacji stad

Brak poprawy opłacalności produkcji świń przy wysokich kosztach pasz i energii będzie prowadził do dalszej likwidacji stad

24.10.2022

Wzrosła presja na unijnym rynku skupu żywca wieprzowego. Większa sezonowa podaż tuczników w powiązaniu z wyższą wagą ubojową przesądził o spadku cen skupu świń w wielu krajach unijnych. Zakłady przetwórcze tłumaczą zaistniałą sytuację brakiem zamówień, trudnościami w handlu i słabym eksportem. Wysokie ceny energii nie zachęcają do zwiększania zapasów wieprzowiny pomimo zbliżających się świąt.

Producenci świń obawiają się, że możliwość odrobienia strat po ponad dwuletnim okresie dekoniunktury ponownie został przesunięty w czasie. Rosnące koszty pasz i energii powodują problemy finansowe w wielu gospodarstwach. ISN ocenia, że satysfakcjonująca cena skupu żywca powinna obecnie wynosić 2,50 €/kg (wbc). Tymczasem cena w Niemczech spadła w 42 tygodniu do 1,90 €/kg (-0,10). Możemy spodziewać się dalszej redukcji pogłowia świń w wielu krajach europejskich, a ambitne cele w zakresie poprawy standardów produkcji prawdopodobnie zostaną odłożone na dalszy plan.

Na rynku krajowym podaż żywca choć jest zdecydowanie niższa niż w roku ubiegłym, zaspokaja ograniczone zapotrzebowanie ubojni. Przed nami 2 tygodnie o skróconej liczbie dni ubojowych ze względu na święta przypadające na 1 i 11 listopada. Coraz mniej jest optymizmu w szeregach producentów świń, gdyż średnia cena skupu w klasie E w ubiegłym tygodniu została obniżona do 8,85 zł/kg (-0,40). Brak poprawy opłacalności produkcji świń przy wysokich kosztach pasz i energii będzie prowadził do dalszej likwidacji stad.

A. Dargiewicz | POLPIG

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum