Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Ceny skupu świń ustabilizowały się na bardzo niskim poziomie

Ceny skupu świń ustabilizowały się na bardzo niskim poziomie

07.12.2020
  • Ceny tuczników w krajach Północnej i Centralnej Europy zostały utrzymane na niskim poziomie w stosunku do tygodnia poprzedniego. Sezonowe spadki widoczne są w na południu w Hiszpanii i Francji. Podaż żywca wieprzowego utrzymuje się na wysokim poziomie. Do tego dochodzą problemy z utrzymaniem mocy ubojowych i przetwórczych z powodu pandemii Covid-19 oraz problemy eksportowe Niemiec na rynki azjatyckie z powodu ASF. Jeden z dwóch zakwestionowanych przez Chiny duńskich zakładów mięsnych, gdzie wykryto u pracowników koronawirusa, uzyskał ponownie pozwolenie na eksport. Drugi zapewne uzyska podobną zgodę wkrótce. Belgia jako kraj wolny od wirusa ASF za kilka tygodni prawdopodobnie wznowi wysyłkę wieprzowiny do Chin, ale to tylko jest kropla w morzu potrzeb.
  • Pomimo zwiększonego popytu na wieprzowinę w okresie świątecznym rynek niemiecki nie będzie w stanie zagospodarować nadprodukcję żywca wieprzowego w krótkim czasie. Prawdopodobnie uporanie się z problemem może potrwać nawet do lutego 2021. Interwencja na unijnym rynku w postaci dopłat do prywatnego przechowalnictwa może być nieskuteczna, jeżeli zostanie wprowadzona zbyt późno.
  • W dniu 2/12/2020 w notowaniach VEZG cena tuczników w Niemczech została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia 1,19 €/kg (wbc).
  • W krajowych notowaniach ceny skupu świń przestały spadać. Jest to jednak żadne pocieszenie dla producentów świń, skoro do każdej sprzedanej sztuki trzeba dołożyć. Ceny skupu na wagę żywą ustabilizowały się na bardzo niskim poziomie 3,50 zł/kg, a za kilogram KL E rolnicy średnio mogą otrzymać 4,60 zł/ kg netto. Przypuszczamy, że do końca roku nie należy spodziewać się dużych zmian na rynku.
  • Resort rolnictwa uznał racje rolników i ogłosił, że wsparcie dla cyklu otwartego zostanie udzielone w pierwszym kwartale 2021 roku. Wnioski o przyznanie pomocy będzie można składać do 20 grudnia 2020 roku. (więcej…)

Wzrosty cen skupu żywca wieprzowego przy...

27.03.2023

W okresie przedświątecznym europejski rynek wieprzowiny notuje wzrosty cenowe w wielu krajach UE. W stosunku do poprzedniego tygodnia w Hiszpanii cena tuczników…

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum