Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Ceny skupu tuczników stabilizują się na niskim poziomie

Ceny skupu tuczników stabilizują się na niskim poziomie

05.07.2021

Drastyczny spadek ceny w Niemczech o 9 centów sprzed dwóch tygodni doprowadził do obniżenia cen skupu żywca wieprzowego w wielu krajach unijnych. Ceny tuczników w wadzie poubojowej spadły w przedziale 3-7 centów pomimo małej podaży żywca. Presja na ceny skupu została wywołana nie tyle ze strony większej dostępności żywca wieprzowego, ile ze strony nadpodaży mięsa wieprzowego, które ze względu na niskie ceny oferowane w Chinach pozostało na rynku Wspólnoty. Według notowań ISN najmniejsze spadki cenowe w stosunku do poprzedniego tygodnia  zanotowano w Danii (-3₵) i Hiszpanii (-4₵). Zakłady obniżyły swoje cenniki o 5 centów we Francji i Holandii. Belgia najsilniej zareagowała na sytuację rynkową w UE obniżając ceny skupu tuczników o 7 centów.

Najwyższe stawki dalej płacone są w Hiszpanii, gdzie za kilogram tucznika w wadze poubojowej rolnicy otrzymują 1,99 €/kg (ISN). Wysokie ceny utrzymywane są z powodu napływu turystów i wzrostowi konsumpcji.

Sytuacja w Niemczech w 26 tygodniu nie zmieniła się. Duże zakłady mięsne utrzymują swoje niższe  stawki cennikowe w stosunku rolników sprzedających bez kontraktu. Oferowane im ceny są o 8 centów niższe od ceny VEZG, która do 7 lipca pozostanie na poziomie 1,48 €/kg (wbc).

Sytuacja rynkowa pozostaje niepewna. Wielu unijnych producentów wstrzymało się z wstawianiem prosiąt do tuczu. Niektórzy analitycy prognozują, że znaczący impuls wzrostowy może nadejść z końcem sierpnia lub początkiem września w związku z nadejściem impulsu z Chin, kiedy to spodziewana jest luka podażowa na lokalnym rynku żywca wieprzowego. W stosunku do początku roku obecne ceny tuczników na rynku chińskim spadły o połowę.

W notowaniach krajowych ceny skupu tuczników stabilizują się na niskim poziomie. Za klasę E zakłady mięsne płacą średnio 6,20 zł/kg, czyli tyle samo co tydzień wcześniej. Okres żniw będzie sprzyjał redukcji cen zbóż, co przyczyni się do spadku cen pasz. (A. Dargiewicz)

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum