Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
W 48 tygodniu na unijnych rynkach cena skupu tuczników spadła od 4 do 9 centów za kg (wbc). Głównym powodem jest pandemia Covid-19. Zamknięte restauracje, brak imprez masowych, reżim sanitarny wprowadzony w zakładach mięsnych i niewystarczająca liczba pracowników na liniach przetwórczych składają się na kryzysowy obraz branży. Duńskie zakłady pozbawione możliwości eksportu wieprzowiny do Chin z powodu wykrycia koronawirusa u pracowników lokują wieprzowinę po niskich cenach na rynku unijnym.
Utrata przez Niemcy możliwości eksportowych do Chin z powodu ASF spowodowała dużą nadwyżkę nieubitego żywca. Uruchomienie nowej linii przetwórczej w największym niemieckim zakładzie w miejscowości Rheda-Wiedenbrück zwiększyło moce ubojowe o 40 tys. tuczników tygodniowo. Nadwyżka żywca oczekująca na ubój już nie rośnie. Według ISN pojawiła się nawet możliwość jej stopniowej redukcji. Według notowań ISN najwyższa cena skupu utrzymuje się w Hiszpanii 1,55 €/kg a najniższa w Belgii 1,00 €/kg (wbc). W dniu 25/11/2020 cena w Niemczech została utrzymana na niskim poziomie 1,19 €/kg (wbc).
W kraju średnia cena skupu w wadze żywej tuczników w strefie białej wynosi 3,50 zł/kg (najniższa cena od pięciu lat), a na odbiór rolnicy czekają około 2 tygodni. W strefach ASF ceny są niższe nawet o 1 zł/kg. Potrzebne jest wsparcie ze strony państwa i UE. Samoregulacja rynku przyniesie dramaty wielu rodzin rolniczych.