Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Zdrowotne. My również nie zalecamy nadmiernego spożywania mięsa. Jesteśmy zwolennikami diety urozmaiconej, zbilansowanej, zawierającej wszystkie niezbędne składniki pokarmowe zarówno roślinne jak i zwierzęce. Mięso jest naturalnym składnikiem ludzkiej diety a w niektórych okresach rozwoju wręcz niezbędnym do jego prawidłowego przebiegu. Propagujemy produkcję zwierzęcą o jak najmniejszym zużyciu leków weterynaryjnych, a zapewnienie odpowiedniej bioasekuracji i dobrostanu zwierząt eliminuje konieczność stosowania antybiotyków.
Środowiskowe. Potoczne opinie o większym negatywnym wpływie dużych gospodarstw na środowisko nie mają podstaw naukowych. Badania naukowe dowodzą, że jest odwrotnie, gdyż produkcja ekstensywna wpływa na środowisko w większym stopniu niż intensywna w przeliczeniu na jednostkę produkcji. Polskie badania naukowe[1] potwierdzają, że zużycie wody w systemie przemysłowym jest niższe dla drobiu o 69%, wieprzowiny o 40%, wołowiny o 53%, baraniny o 66%, jaj o 62% niż w systemie pastwiskowym.
Klimatyczne. Wbrew twierdzeniom aktywistów prozwierzęcych zrównoważona intensyfikacja produkcji zwierzęcej może okazać się kluczem do ochrony klimatu i zapewnienia dostępu do żywności. Zmiana produkcji zwierzęcej na bardziej efektywną stanowi atrakcyjną okazję do łagodzenia skutków emisji CH4 and N2O do atmosfery. Wyliczenia naukowców wskazują, że przestawienie produkcji zwierzęcej w kierunku bardziej efektywnych systemów może doprowadzić do obniżenia światowej emisji gazów cieplarnianych o 736 milionów ton eq.CO2[2]. Wymagane jest jednak przejście od ekstensywnych systemów produkcji do bardziej efektywnych systemów powiązanych z przemysłową produkcją pasz. Produkcja mleka i wołowiny odbywa się z wykorzystaniem pasz objętościowych, których bezpośrednio nie da się wykorzystać do produkcji żywności.
W Polsce rolnictwo odpowiada za 8% emisji wszystkich gazów cieplarnianych. Produkcja roślinna stanowi niecałe 4%, a zwierzęca nieco powyżej 4% całości emitowanych gazów cieplarnianych w kraju. Produkcja zwierzęca jest źródłem emisji gazów cieplarnianych w stopniu porównywalnym z produkcją roślinną. Najniższe emisje przypadają na produkcję trzody chlewnej (0,4%) i drobiu, które paradoksalnie są najczęstszymi celami ataków aktywistów. Tymczasem największym zagrożeniem dla klimatu jest sektor energetyczny (82,9%) i transportowy, z którego wszyscy korzystamy.
Emisja (kT eq. CO2) podstawowych gazów cieplarnianych w 2018 r. (bez LULUCF)
CO2 | CH4 | N20 | razem | % | |
łącznie Polska | 337 706 | 48 753 | 22 106 | 412 856 | 100,0% |
sektor energetyczny | 316 464 | 22 904 | 2 719 | 342 087 | 82,9% |
przemysł | 19 654 | 63 | 878 | 24 892 | 6,0% |
rolnictwo | 940 | 14 587 | 17 589 | 33 117 | 8,0% |
produkcja roślinna | 940 | 24 | 15 379 | 16 343 | 4,0% |
gleby rolne | 0 | 0 | 15 367 | 15 367 | 3,7% |
wypalanie na polach | 0 | 24 | 12 | 36 | 0,0% |
wapnowanie | 527 | 0 | 0 | 527 | 0,1% |
nawozy mocznikowe | 413 | 0 | 0 | 413 | 0,1% |
produkcja zwierzęca | 0 | 14 563 | 2 211 | 16 774 | 4,1% |
fermentacja jelitowa | 0 | 13 059 | 0 | 13 059 | 3,2% |
odchody zwierząt | 0 | 1 505 | 2 211 | 3 715 | 0,9% |
świnie | 0 | 910 | 602 | 1 512 | 0,4% |
fermentacja jelitowa | 0 | 444 | 0 | 444 | 0,1% |
odchody zwierząt | 0 | 466 | 602 | 1 068 | 0,3% |