Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Dalsze spadki cen skupu pogarszają dramatyczną sytuację producentów świń

Dalsze spadki cen skupu pogarszają dramatyczną sytuację producentów świń

07.02.2022

Rozprzestrzeniający się wirus ASF w coraz większym stopniu ogranicza możliwości eksportowe wieprzowiny z UE. Ostatnie doniesienia o potwierdzonych przypadkach ASF u dzików we Włoszech pogorszyły i tak trudną sytuację na unijnym rynku żywca wieprzowego. Unijny eksport wieprzowiny do Chin pozostaje na niskim poziomie i jego zapowiadany wzrost prawdopodobnie nie nastąpi ze względu na odbudowanie produkcji świń w Państwie Środka.

Na unijnym rynku żywca wieprzowego wyraźnie odczuwalny jest spadek mocy produkcyjnych w zakładach przetwórczych w związku z zakażeniami Covid-19 i kwarantanną pracowników. Osłabiony popyt ze strony przetwórstwa powoduje utrzymywanie się niskich cen skupu trzody chlewnej w krajach unijnych.

Przejście piątej fali covidowej oraz stopniowe znoszenie restrykcji  w niektórych krajach unijnych może przyczynić się do częściowej poprawy sytuacji na rynku wieprzowiny. W Hiszpanii w ostatnim tygodniu cena skupu wzrosła o 2 eurocenty/kg. Zakłady rozpoczęły uzupełnianie zapasów w magazynach chłodniczych korzystając z niskich cen żywca. (ISN)

W wielu krajach unijnych pogłowie świń spada i ten trend jeszcze zostanie utrzymany w najbliższym okresie. Ze względu na brak bieżących danych liczby pogłowia w poszczególnych krajach trudno przewidzieć w którym miesiącu podaż żywca okaże się niewystarczająca dla sezonowego wzrostu zapotrzebowania zakładów przetwórczych.

Pomimo braku zmian cen skupu w innych krajach unijnych, na krajowym rynku ceny skupu zanotowały kolejne spadki. Tym razem średnio o 0,10 zł/kg kl. E. Średnia cena w zakładach mięsnych wynosi ok. 5,25 zł/kg, co jeszcze bardziej pogarsza dramatyczną sytuację producentów świń.

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum