Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
„Ekologiczne” nieścisłości

„Ekologiczne” nieścisłości

26.08.2022

Polpig jako członek inicjatywy #HodowcyRazem walczy z manipulacjami i przekłamaniami dotyczącymi produkcji zwierzęcej. Zapraszamy do lektury polemiki w tekstem w Gazecie Wyborczej i do innych publikacji #HodowcyRazem.

 

W przestrzeni medialnej pojawia się coraz więcej publikacji promujących tzw. ekologiczne produkty. Niestety, nawet te sygnowane podpisami autorytetów naukowych nie są wolne od nieścisłości i prostych nadużyć. Przykładem jest artykuł w Gazecie Wyborczej pt. „Ekojedzenie. Czy jest warte wyższej ceny.” Pytanie zadane w tytule jest czysto retoryczne, gdyż Autorka jednoznacznie wskazuje odpowiedź, dokonując przy okazji co najmniej kilku nadużyć.

 

Powołując się na dobroczynne właściwości kwasów omega-3, które są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wspomagają pracę serca i układu krążenia, zmniejszają stany zapalne, wspomagają odporność, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci nie wspomina jednak, że głównym źródłem tych kwasów jest żywność pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i ryby.

Opisując zalety mleka, autorka podaje, że w ekologicznym mleku jest dużo niezwykle cennego dla nas kwasu CLA, który działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnieRóżnice między mlekiem pozyskanym od krów z gospodarstw ekologicznych a tym z gospodarstw konwencjonalnych są niewielkie.

Autorka wspominając o jajach przestrzega przed tymi, które pochodzą od kur karmionych sztucznymi mieszankami, gdyż według niej ekologiczna karma jest bogata w składniki odżywcze, które przechodzą do jaj. Badania jednak wskazują, że jaja, bez względu na system chowu, mają bardzo zbliżony skład, a hodowcy nie znają pojęcia „sztuczne mieszanki”, gdyż wszystkie pasze bazują na zbożach i śrutach poekstrakcyjnych. Pasze podawane w gospodarstwach ekologicznych kurom nioskom są często uboższe, bo niezbilansowane pod względem białka i energii.

Pisząc o chowie zwierząt na mięso, Autorka powołując się na autorytety, wskazuje na powszechne, profilaktyczne stosowanie atybiotyków. Takie profilaktyczne stosowanie, zwłaszcza jako stymulatorów wzrostu jest już dawno zakazane w państwach UE. W chowie konwencjonalnym wszystkie gatunki zwierząt rzeźnych mają dobre lub bardzo dobre warunki, łącznie ze skomputeryzowanymi systemami klimatyzacji, regularnie zadawaną i dobrze zbilansowaną paszą i wodą.

Dodatkowo, wielu krajowych producentów realizuje w chowie konwencjonalnym programy, w których w ogóle eliminuje leczenie antybiotykami, a także prowadzi produkcję w oparciu o rozwiązania wydatnie zmniejszające jej ślad środowiskowy i klimatyczny, wprowadzając np. elementy gospodarki obiegu zamkniętego i rolnictwa precyzyjnego, stosując uproszczone metody uprawy i nawożenie organiczne pól własnymi nawozami organicznymi, wychwytując metan z nawozów odzwierzęcych w biogazowniach i stosując energię ze źródeł odnawialnych. W takich modelach, dzięki racjonalnemu i odpowiedzialnemu wykorzystaniu zasobów i surowców, ostateczny ślad środowiskowy w przeliczeniu na 1 kg mięsa może być niższy niż w tzw. chowie ekologicznym.

Generalnie artykuł słusznie zwraca uwagę na dobroczynny wpływ produktów odzwierzęcych. Jednak tezy jakoby produkty tzw. ekologiczne różniła przepaść jakościowa od tych pozyskanych od zwierząt z chowu konwencjonalnego są mocnym nadużyciem. A na takich nadużyciach kształtowana jest opinia publiczna, którą sukcesywnie chce się przekonać do akceptacji sztucznych zamienników produktów zwierzęcych.

Trzoda chlewna / zboża (2025/28)

11.07.2025

tuczniki 2025/26 2025/27 2025/28 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,70 0,00 0,00 -0,053 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 1,95 1,95 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 14…

Głos rolników – Nie sprzedawajcie ...

10.07.2025

Głos rolników – Nie sprzedawajcie europejskiego rolnictwa! My, przedstawiciele europejskich organizacji rolników i producentów żywności, zgromadzeni w War…

Trzoda chlewna / zboża (2025/27)

04.07.2025

tuczniki 2025/25 2025/26 2025/27 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,75 0,00 0,00 -0,086 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 1,95 -0,150 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 1…

Trzoda chlewna / zboża (2025/26)

27.06.2025

tuczniki 2025/24 2025/25 2025/26 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,84 8,75 0,00 -0,086 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 14…

Trzoda chlewna / zboża (2025/25)

20.06.2025

tuczniki 2025/23 2025/24 2025/25 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,95 0,00 0,00 0,000 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 14,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/24)

13.06.2025

tuczniki 2025/22 2025/23 2025/24 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,95 8,95 0,00 0,000 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 14,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/23)

06.06.2025

tuczniki 2025/21 2025/22 2025/23 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,91 8,95 0,00 0,033 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,41 0,310 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 14,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/22)

30.05.2025

tuczniki 2025/20 2025/21 2025/22 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,09 8,91 0,00 -0,178 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 13…

Trzoda chlewna / zboża (2025/21)

23.05.2025

tuczniki 2025/19 2025/20 2025/21 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,08 0,00 0,00 0,081 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,00 2,00 2,10 0,100 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 13,…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum