Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
„Ekologiczne” nieścisłości

„Ekologiczne” nieścisłości

26.08.2022

Polpig jako członek inicjatywy #HodowcyRazem walczy z manipulacjami i przekłamaniami dotyczącymi produkcji zwierzęcej. Zapraszamy do lektury polemiki w tekstem w Gazecie Wyborczej i do innych publikacji #HodowcyRazem.

 

W przestrzeni medialnej pojawia się coraz więcej publikacji promujących tzw. ekologiczne produkty. Niestety, nawet te sygnowane podpisami autorytetów naukowych nie są wolne od nieścisłości i prostych nadużyć. Przykładem jest artykuł w Gazecie Wyborczej pt. „Ekojedzenie. Czy jest warte wyższej ceny.” Pytanie zadane w tytule jest czysto retoryczne, gdyż Autorka jednoznacznie wskazuje odpowiedź, dokonując przy okazji co najmniej kilku nadużyć.

 

Powołując się na dobroczynne właściwości kwasów omega-3, które są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wspomagają pracę serca i układu krążenia, zmniejszają stany zapalne, wspomagają odporność, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci nie wspomina jednak, że głównym źródłem tych kwasów jest żywność pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i ryby.

Opisując zalety mleka, autorka podaje, że w ekologicznym mleku jest dużo niezwykle cennego dla nas kwasu CLA, który działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnieRóżnice między mlekiem pozyskanym od krów z gospodarstw ekologicznych a tym z gospodarstw konwencjonalnych są niewielkie.

Autorka wspominając o jajach przestrzega przed tymi, które pochodzą od kur karmionych sztucznymi mieszankami, gdyż według niej ekologiczna karma jest bogata w składniki odżywcze, które przechodzą do jaj. Badania jednak wskazują, że jaja, bez względu na system chowu, mają bardzo zbliżony skład, a hodowcy nie znają pojęcia „sztuczne mieszanki”, gdyż wszystkie pasze bazują na zbożach i śrutach poekstrakcyjnych. Pasze podawane w gospodarstwach ekologicznych kurom nioskom są często uboższe, bo niezbilansowane pod względem białka i energii.

Pisząc o chowie zwierząt na mięso, Autorka powołując się na autorytety, wskazuje na powszechne, profilaktyczne stosowanie atybiotyków. Takie profilaktyczne stosowanie, zwłaszcza jako stymulatorów wzrostu jest już dawno zakazane w państwach UE. W chowie konwencjonalnym wszystkie gatunki zwierząt rzeźnych mają dobre lub bardzo dobre warunki, łącznie ze skomputeryzowanymi systemami klimatyzacji, regularnie zadawaną i dobrze zbilansowaną paszą i wodą.

Dodatkowo, wielu krajowych producentów realizuje w chowie konwencjonalnym programy, w których w ogóle eliminuje leczenie antybiotykami, a także prowadzi produkcję w oparciu o rozwiązania wydatnie zmniejszające jej ślad środowiskowy i klimatyczny, wprowadzając np. elementy gospodarki obiegu zamkniętego i rolnictwa precyzyjnego, stosując uproszczone metody uprawy i nawożenie organiczne pól własnymi nawozami organicznymi, wychwytując metan z nawozów odzwierzęcych w biogazowniach i stosując energię ze źródeł odnawialnych. W takich modelach, dzięki racjonalnemu i odpowiedzialnemu wykorzystaniu zasobów i surowców, ostateczny ślad środowiskowy w przeliczeniu na 1 kg mięsa może być niższy niż w tzw. chowie ekologicznym.

Generalnie artykuł słusznie zwraca uwagę na dobroczynny wpływ produktów odzwierzęcych. Jednak tezy jakoby produkty tzw. ekologiczne różniła przepaść jakościowa od tych pozyskanych od zwierząt z chowu konwencjonalnego są mocnym nadużyciem. A na takich nadużyciach kształtowana jest opinia publiczna, którą sukcesywnie chce się przekonać do akceptacji sztucznych zamienników produktów zwierzęcych.

Wybierz Wybierz Wybierz Trzoda chlewna /...

25.04.2025

tuczniki 2025/15 2025/16 2025/17 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,95 8,71 0,00 -0,238 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,95 1,95 2,00 0,050 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11…

Wybierz Wybierz Trzoda chlewna / zboża (...

18.04.2025

tuczniki 2025/14 2025/15 2025/16 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,88 8,95 0,00 0,075 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,95 1,95 1,95 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11,…

Wybierz Trzoda chlewna / zboża (2025/15)...

11.04.2025

tuczniki 2025/13 2025/14 2025/15 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,07 8,88 0,00 0,808 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,85 1,95 1,95 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/14)

04.04.2025

tuczniki 2025/12 2025/13 2025/14 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 7,51 8,07 0,00 0,557 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,72 1,85 1,95 0,100 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/13)

28.03.2025

tuczniki 2025/11 2025/12 2025/13 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 7,40 0,00 0,00 0,014 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,72 1,72 1,85 0,130 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/12)

21.03.2025

tuczniki 2025/10 2025/11 2025/12 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 7,38 7,40 0,00 0,014 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,72 1,72 1,72 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10,…

Trzoda chlewna / zboża (2025/11)

14.03.2025

tuczniki 2025/09 2025/10 2025/11 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 7,48 7,38 0,00 -0,101 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,72 1,72 1,72 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Pryszczyca na Węgrzech – decyzja wykonaw...

14.03.2025

MRiRW | 13.03.2025 W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej została dziś opublikowana decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej (KE), na podstawie której, w związk…

Pryszczyca – zakazu wprowadzania n...

08.03.2025

Z dniem 8 marca weszło w życia Rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i prz…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum