Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Elementy strategii rozwoju sektora trzody chlewnej

Elementy strategii rozwoju sektora trzody chlewnej

05.09.2022

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dlatego niezbędnym elementem są kierunki rozwoju sektora. Zapraszamy do lektury najważniejszych elementów takiej wizji.

 

  • odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń. To ostatnie będzie możliwe dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,
  • partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw. Począwszy od produkcja prosiąt, tucz, przetwórstwo, aż po handel detaliczny i eksport,
  • dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu. Ten postulat zawiera w sobie inwestycje w genetyka, żywienie, zdrowie zwierząt, ale również elementy zdrowia publicznego,
  • budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw. Oznacza to m.in. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,
  • budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,
  • tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora – to zarówno wsparcie inwestycji jak i walka z lansowaniem fałszywych poglądów o rzekomym zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, ale również o szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego oraz o zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,
  • zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny. Jej podstawą jest certyfikacja produkcji trzody chlewnej. Ma ona za zadanie zapewniać konsumentom, produkcję prowadzoną zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Certyfikacja obejmuje cały łańcuch produkcyjny czyli producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję. Wdrożone procedury muszą być na bieżąco monitorowane. Służą temu wewnętrzne audyty, które będą stały na straży spełniania wymaganych standardów.

Aleksander Dargiewicz

Prezes Zarządu

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

22.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień.     &…

W Polsce w tygodniu 37 zanotowano wzrost...

18.09.2023

Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku pozostaje dalej na niskim poziomie, który jednak wystarcza do zaspokojenia potrzeb przetwórstwa. Spowodowało to w ostat…

Niska podaż żywca utrudnia zaspokojenie ...

11.09.2023

Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po…

Niska podaż żywca. Spadek eksportu wiepr...

04.09.2023

Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. …

Przyszłość polskiego rolnictwa

28.08.2023

Wojna w Ukrainie jak w soczewce pokazała główne problemy polskiego rolnictwa. Przy okazji była doskonałym polem obserwacji potencjalnych scenariuszy. Ich realiz…

Tuczniki w Polsce skupowane są poniżej c...

14.08.2023

W krajach unijnych na rynku żywca wieprzowego dominuje słaby popyt. Jego skutkiem były spadki cenowe zainicjowane w Niemczech, gdzie cena tuczników VEZG w 31 ty…

Dlaczego w Polsce zwykle łatwiej założyć...

02.08.2023

Łatwość, z jaką importerzy śmieci wprowadzają do kraju tysiące ton odpadów, w tym szkodliwe i toksyczne odpady chemiczne czy medyczne, budzi wiele pytań. Szczeg…

Niska podaż żywca ponownie sprzyja wzros...

31.07.2023

W wielu krajach unijnych panuje stabilizacja cen skupu żywca wieprzowego. Boczny trend cenowy w Niemczech na rynku UE. Nawet kraje Europy Południowej, przeżywaj…

Krajowe spadki cen skupu świń zostały za...

24.07.2023

Większe spożycie wieprzowiny sezonowo notowane jest na południu Europy w rejonach intensywnej turystyki. Upały panujące w tym roku nie służą jednak turystyce i …

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum