Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Elementy strategii rozwoju sektora trzody chlewnej

Elementy strategii rozwoju sektora trzody chlewnej

05.09.2022

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dlatego niezbędnym elementem są kierunki rozwoju sektora. Zapraszamy do lektury najważniejszych elementów takiej wizji.

 

  • odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń. To ostatnie będzie możliwe dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,
  • partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw. Począwszy od produkcja prosiąt, tucz, przetwórstwo, aż po handel detaliczny i eksport,
  • dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu. Ten postulat zawiera w sobie inwestycje w genetyka, żywienie, zdrowie zwierząt, ale również elementy zdrowia publicznego,
  • budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw. Oznacza to m.in. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,
  • budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,
  • tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora – to zarówno wsparcie inwestycji jak i walka z lansowaniem fałszywych poglądów o rzekomym zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, ale również o szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego oraz o zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,
  • zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny. Jej podstawą jest certyfikacja produkcji trzody chlewnej. Ma ona za zadanie zapewniać konsumentom, produkcję prowadzoną zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Certyfikacja obejmuje cały łańcuch produkcyjny czyli producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję. Wdrożone procedury muszą być na bieżąco monitorowane. Służą temu wewnętrzne audyty, które będą stały na straży spełniania wymaganych standardów.

Aleksander Dargiewicz

Prezes Zarządu

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Pomimo rekordowo wysokich cen skupu popy...

20.02.2023

Następstwem redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych jest mała podaż żywca. Stanowi ona główny powód rosnących cen skupu świń w krajach Unii Europejs…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum