Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych sprzed 5 lat to otrzymamy obraz jeszcze gorszy. Na przestrzeni ostatnich 5 lat unijne pogłowie świń spadło o 8,8%, a loch o 10,5%. Rozwój produkcji trzody chlewnej w Unii Europejskiej został utrzymany wyłącznie w Hiszpanii i to zarówno w perspektywie rocznej (świnie +4,0%, lochy +1,9%) jak i pięcioletniej (świnie +12,3%, a lochy +9,1%). Nasuwa się pytanie co sprawia, że Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją pozycję lidera branżowego w UE podczas, gdy pozostali kluczowi producenci unijni pozostają coraz bardziej w tyle? Przecież klimat na południu Europy nie sprzyja produkcji żywca wieprzowego.
Niedogodności klimatyczne producenci w Hiszpanii z jednej strony nadrabiają zintegrowaną strukturą i dużą skalą produkcji, zapewniającą zakupy dużych partii surowców paszowych po niskich cenach. Z drugiej, przejęciem rynków eksportowych w Azji, gdzie konkurencja wielu państw została ograniczona ze względu na ASF. Producenci świń w Hiszpanii od wielu lat mają najwyższe w UE ceny skupu żywca. Ponadto marża producentów hiszpańskich generowana na rynkach unijnych jest podbijana przez marżę eksportową. Nawet problemy ze zjadliwym wirusem PRRS nie były w stanie zmienić optymistycznego podejścia producentów do dalszych inwestycji w rozwój produkcji.
Spadek pogłowia świń w UE oznacza mniejszą podaż żywca w najbliższym okresie. Ale nie możemy zapominać, że dopełnieniem obrazu rynku jest strona popytowa, a więc poziom konsumpcji wewnątrz Wspólnoty oraz eksportu. To właśnie malejąca konsumpcja w UE była powodem spadku ceny VEZG w ostatnią środę o 5 centów do poziomu 2,25 €/kg(wbc). Wysokie ceny energii nie zniechęcają do zwiększania zapasów w zakładach mięsnych.
Jak dotąd nie widać zdecydowanej reakcji w krajowych skupach na obniżkę ceny w Niemczech. Żywca nie ma zbyt dużo na rynku, a wiele zakładów utrzymało poziom cen skupu z ubiegłego tygodnia.
A. Dargiewicz | POLPIG