Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Hodowcy czekają na impulsy do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego

Hodowcy czekają na impulsy do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego

10.05.2021

Na rynek tuczników w Niemczech wpływa niesprzyjająca pogoda, rosnące ceny pasz, obostrzenia Covid-19 oraz zakażenia koronawirusem w zakładach mięsnych. Ale nawet przy nałożeniu się tych niekorzystnych okoliczności udało się zagospodarować nadwyżkę żywca, która pojawiła się u naszych zachodnich sąsiadów w okresie świątecznym. Obecnie nie ma problemu z płynną sprzedażą żywca do niemieckich rzeźni, a cena skupu jest ustabilizowana. W dniu 5/05/2021 w notowaniach VEZG cena została utrzymana na poziomie 1,42 €/kg (wbc).

W notowaniach krajowych bez większych zmian. Cena tuczników w wadze żywej wynosi średnio 4,65 zł/kg. Średnia cena za kl. E kształtuje się na poziomie 6,25 zł/kg.

Hodowcy oczekują impulsów do wzrostu cen skupu w związku ze spodziewaną mniejszą podażą świń do uboju w nadchodzących tygodniach. W niektórych krajach unijnych widać wyraźny rosnący trend. We Francji w kolejnym tygodniu zanotowano wzrost ceny tym razem o 5 centów. W Danii cenę podniesiono o 3 centy. W Holandii, pomimo presji ze strony Niemiec, nastąpił wzrost ceny skupu o 1 cent. Kraje, w których cen rosną, czerpią korzyści w eksportu do Chin i na inne rynki azjatyckie.

Poprawiła się konkurencyjność eksporterów unijnych na światowych rynkach w stosunku do USA. Hodowcy amerykańscy sprzedają tuczniki znacznie powyżej cen unijnych. Ceny skupu w wadze poubojowej w USA przekroczyły w ostatnim tygodniu 2 €/kg.

Utrzymywanie wysokiego poziomu unijnego eksportu wieprzowiny do na rynki azjatyckie będzie sprzyjało poprawie sytuacji na rynku UE. Dodatkowo stopniowe znoszenie obostrzeń związanych z koronawirusem, odmrażanie turystyki oraz spóźniony efekt sezonu grillowego może pobudzić popyt na wieprzowinę.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum