Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Komisja Europejska uznała, że należy ponownie zezwolić na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń w paszy dla drobiu oraz przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w paszy dla świń.
Dnia 22 września 2020 r., Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową w sprawie potencjalnego ryzyka BSE u bydła związanego ze stosowaniem kolagenu i żelatyny pochodzących od przeżuwaczy w paszy dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Urząd stwierdza, że prawdopodobieństwo, iż żaden nowy przypadek BSE w populacji bydła nie zostanie wywołany jedną z trzech dróg zakażenia wskazanych w tej opinii, jest większe niż 99 % (prawie pewność).
100 000 ton wycofanych środków spożywczych zawierających kolagen lub żelatynę pochodzące od przeżuwaczy jest corocznie usuwanych w Unii, ponieważ nie można ich stosować w paszy dla zwierząt gospodarskich zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi zakazu paszowego. Należy zatem uchylić zakaz karmienia zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze kolagenem i żelatyną pochodzącymi od przeżuwaczy.
Nowe przepisy, które wejdą w żywcie 7 września 2021 r., umożliwiają krzyżowe stosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno-kostnych.