Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Niska podaż żywca wieprzowego. W Polsce spadki pogłowia świń (-12,9%) i macior (-17,5%)

Niska podaż żywca wieprzowego. W Polsce spadki pogłowia świń (-12,9%) i macior (-17,5%)

19.09.2022

Koniec sezonu turystycznego w krajach Europy Południowej obniżył lokalną konsumpcję wieprzowiny. W Hiszpanii, po fali upałów, podaż stopniowo odbudowuje się. Rośnie waga ubojowa tuczników, a rzeźnie przechodzą na 5 dniowy system pracy.

Turyści wrócili do swoich krajów i w tam poprawiają popyt na wieprzowinę. Podaż żywca pozostaje na niskim poziomie ze względu na wcześniejszą likwidację pogłowia w wielu krajach unijnych. Pomimo narzekań branży przetwórczej na trudności w sprzedaży wieprzowiny, w 37 tygodniu ceny tuczników wzrosły w Holandii (+3₵), Belgii (+3₵), w Austrii (+3₵), Francji (+3₵) – informuje ISN. Dalsze wzrosty uzależnione są od możliwości przełożenia cen żywca na handel detaliczny. Konsumenci obawiają się bowiem wysokiej inflacji oraz rosnących cen nośników energii i bardziej ostrożnie podchodzą do zakupów żywności.

W notowaniach VEZG w Niemczech cena tuczników pozostała na niezmienionym poziomie 2,10 €/kg (wbc). Duże nadzieje wiązane są z możliwością ponownego eksportu wieprzowiny na rynek Korei Południowej. Jednakże na efekty musimy poczekać do czasu zatwierdzenia zakładów przez służby koreańskie.

W Polsce średnia cena skupu tuczników w klasie E nieznacznie wzrosła i wynosi 9,95 zł/kg (+0,05 t/t). GUS opublikował dane na temat pogłowia trzody chlewnej w Polsce w czerwcu 2022r. W stosunku do ubiegłego roku zanotowano duże spadki pogłowia świń (-12,9%) i macior (-17,5%). Zakłady przetwórcze uzupełniają braki na krajowym rynku importem z krajów zachodnich.

Aleksander Dargiewicz, POLPIG

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Analiza III kw. 2022 rynku trzody chlewn...

26.10.2022

W trzy lata Polska straciła połowę stad świń – Podsumowanie trzeciego kwartału 2022 r. na rynku trzody chlewnej • Liczba stad zmniejszyła się o kolejne 4%…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum