Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

Prawa dobrostanu zwierząt znane od dawna

12.08.2020

Znany brytyjski weterynarz, Tom Alexander, wykładający przez lata nauki weterynaryjne na Uniwersytecie w Oxfordzie, w swojej pracy „Zarządzanie zdrowiem świń, oraz leczenie ich chorób” wymienił 5 podstawowych praw zwierząt gospodarskich :

  1. Prawo Wolności od głodu i pragnienia. Człowiek powinien zabezpieczyć im pożywienie i wodę pitną w ilości która pozwala utrzymać zdrowie i kondycję hodowlaną.
  2. Prawo wolności od dyskomfortu. Człowiek powinien zabezpieczyć im bezpieczne warunki do życia, oraz miejsce do odpoczynku.
  3. Prawo wolności od bólu, okaleczenia i choroby. Człowiek powinien zabezpieczyć im szybką diagnozę oraz leczenie w razie wypadku czy choroby.
  4. Prawo do naturalnego zachowania. Człowiek powinien zapewnić im możliwość wykonywania naturalnych odruchów i czynności.
  5. Prawo wolności od lęku i stresu. Człowiek powinien zadbać o adekwatną obsługę, optymalne warunki utrzymania, oraz zabezpieczenie przed agresją innych świń.

Alexander, nie był pionierem. Pierwsze przepisy prawne dotyczące ochrony zwierząt zostały wprowadzone w Wielkiej Brytanii już w 1876 roku. Uregulowania te znacznie wyprzedziły na przykład przyznanie kobietom praw wyborczych. W 1994 wprowadzono ostateczne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt gospodarskich, które ze zmianami nadal obowiązują.

Pozwolę sobie przytoczyć część wstępu do tego aktu prawnego:

Podstawą dobrostanu świń jest system ich utrzymania zapewniający im zdrowie. Na ile to praktyczne – możliwość zaspokojenia naturalnych, behawioralnych potrzeb, oraz wysoki poziom obsługi. Obsługa (czynnik ludzki) – jest elementem kluczowym, ponieważ nawet przy zapewnieniu optymalnych elementów systemu utrzymania, dobrostan zwierząt nie może być osiągnięty bez zapewnienia kompetentnej i wrażliwej na potrzeby zwierząt obsługi.

Powyżej przytoczone zasady powinny być celem dla każdego zootechnika, a przede wszystkim właściciela gospodarstwa czy fermy. Pogodzenie wymogów ekonomicznych z etycznymi jest możliwe, a nawet staje się konieczne. I to ekonomia staje się głównym motywatorem ich stosowania.

Warto pamiętać postulowane przez Aleksandra 5 praw zwierząt. I przypominać jak i gdzie znajdują swe zastosowanie. Tylko rzeczowe argumenty mogą być odpowiedzią na chwytliwe, choć często oparte o populizm „prawdy” środowisk pro-zwierzęcych.

Autor: Sławomir Hojan

W Polsce ceny skupu świń pozostają stabi...

02.10.2023

Presja cenowa na skup żywca wieprzowego zmalała w całej Europie. Niska podaż żywca jest wystarczająca do potrzeb przetwórstwa. Sprzedaż wieprzowiny na rynku uni…

XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA ...

02.10.2023

W dniach 2 i 3 października 2023 roku  w Hotelu „Filmar”, ul.Grudziądzka 39-43 w Toruniu odbędzie się XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA „ETYCZNE I PRAWNE A…

Polska dołącza do EFSA w ogólnoeuropejsk...

29.09.2023

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem Weterynarii łączą siły w 2023 r. w ogólnoeuropejskiej kampanii wspierającej wal…

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

29.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień. tuczniki 2023/3…

Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją ...

25.09.2023

Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych …

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

22.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień.     &…

W Polsce w tygodniu 37 zanotowano wzrost...

18.09.2023

Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku pozostaje dalej na niskim poziomie, który jednak wystarcza do zaspokojenia potrzeb przetwórstwa. Spowodowało to w ostat…

Niska podaż żywca utrudnia zaspokojenie ...

11.09.2023

Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po…

Niska podaż żywca. Spadek eksportu wiepr...

04.09.2023

Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. …

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum