Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

Prawa dobrostanu zwierząt znane od dawna

12.08.2020

Znany brytyjski weterynarz, Tom Alexander, wykładający przez lata nauki weterynaryjne na Uniwersytecie w Oxfordzie, w swojej pracy „Zarządzanie zdrowiem świń, oraz leczenie ich chorób” wymienił 5 podstawowych praw zwierząt gospodarskich :

  1. Prawo Wolności od głodu i pragnienia. Człowiek powinien zabezpieczyć im pożywienie i wodę pitną w ilości która pozwala utrzymać zdrowie i kondycję hodowlaną.
  2. Prawo wolności od dyskomfortu. Człowiek powinien zabezpieczyć im bezpieczne warunki do życia, oraz miejsce do odpoczynku.
  3. Prawo wolności od bólu, okaleczenia i choroby. Człowiek powinien zabezpieczyć im szybką diagnozę oraz leczenie w razie wypadku czy choroby.
  4. Prawo do naturalnego zachowania. Człowiek powinien zapewnić im możliwość wykonywania naturalnych odruchów i czynności.
  5. Prawo wolności od lęku i stresu. Człowiek powinien zadbać o adekwatną obsługę, optymalne warunki utrzymania, oraz zabezpieczenie przed agresją innych świń.

Alexander, nie był pionierem. Pierwsze przepisy prawne dotyczące ochrony zwierząt zostały wprowadzone w Wielkiej Brytanii już w 1876 roku. Uregulowania te znacznie wyprzedziły na przykład przyznanie kobietom praw wyborczych. W 1994 wprowadzono ostateczne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt gospodarskich, które ze zmianami nadal obowiązują.

Pozwolę sobie przytoczyć część wstępu do tego aktu prawnego:

Podstawą dobrostanu świń jest system ich utrzymania zapewniający im zdrowie. Na ile to praktyczne – możliwość zaspokojenia naturalnych, behawioralnych potrzeb, oraz wysoki poziom obsługi. Obsługa (czynnik ludzki) – jest elementem kluczowym, ponieważ nawet przy zapewnieniu optymalnych elementów systemu utrzymania, dobrostan zwierząt nie może być osiągnięty bez zapewnienia kompetentnej i wrażliwej na potrzeby zwierząt obsługi.

Powyżej przytoczone zasady powinny być celem dla każdego zootechnika, a przede wszystkim właściciela gospodarstwa czy fermy. Pogodzenie wymogów ekonomicznych z etycznymi jest możliwe, a nawet staje się konieczne. I to ekonomia staje się głównym motywatorem ich stosowania.

Warto pamiętać postulowane przez Aleksandra 5 praw zwierząt. I przypominać jak i gdzie znajdują swe zastosowanie. Tylko rzeczowe argumenty mogą być odpowiedzią na chwytliwe, choć często oparte o populizm „prawdy” środowisk pro-zwierzęcych.

Autor: Sławomir Hojan

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Pomimo rekordowo wysokich cen skupu popy...

20.02.2023

Następstwem redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych jest mała podaż żywca. Stanowi ona główny powód rosnących cen skupu świń w krajach Unii Europejs…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum