Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

Prawa dobrostanu zwierząt znane od dawna

12.08.2020

Znany brytyjski weterynarz, Tom Alexander, wykładający przez lata nauki weterynaryjne na Uniwersytecie w Oxfordzie, w swojej pracy „Zarządzanie zdrowiem świń, oraz leczenie ich chorób” wymienił 5 podstawowych praw zwierząt gospodarskich :

  1. Prawo Wolności od głodu i pragnienia. Człowiek powinien zabezpieczyć im pożywienie i wodę pitną w ilości która pozwala utrzymać zdrowie i kondycję hodowlaną.
  2. Prawo wolności od dyskomfortu. Człowiek powinien zabezpieczyć im bezpieczne warunki do życia, oraz miejsce do odpoczynku.
  3. Prawo wolności od bólu, okaleczenia i choroby. Człowiek powinien zabezpieczyć im szybką diagnozę oraz leczenie w razie wypadku czy choroby.
  4. Prawo do naturalnego zachowania. Człowiek powinien zapewnić im możliwość wykonywania naturalnych odruchów i czynności.
  5. Prawo wolności od lęku i stresu. Człowiek powinien zadbać o adekwatną obsługę, optymalne warunki utrzymania, oraz zabezpieczenie przed agresją innych świń.

Alexander, nie był pionierem. Pierwsze przepisy prawne dotyczące ochrony zwierząt zostały wprowadzone w Wielkiej Brytanii już w 1876 roku. Uregulowania te znacznie wyprzedziły na przykład przyznanie kobietom praw wyborczych. W 1994 wprowadzono ostateczne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt gospodarskich, które ze zmianami nadal obowiązują.

Pozwolę sobie przytoczyć część wstępu do tego aktu prawnego:

Podstawą dobrostanu świń jest system ich utrzymania zapewniający im zdrowie. Na ile to praktyczne – możliwość zaspokojenia naturalnych, behawioralnych potrzeb, oraz wysoki poziom obsługi. Obsługa (czynnik ludzki) – jest elementem kluczowym, ponieważ nawet przy zapewnieniu optymalnych elementów systemu utrzymania, dobrostan zwierząt nie może być osiągnięty bez zapewnienia kompetentnej i wrażliwej na potrzeby zwierząt obsługi.

Powyżej przytoczone zasady powinny być celem dla każdego zootechnika, a przede wszystkim właściciela gospodarstwa czy fermy. Pogodzenie wymogów ekonomicznych z etycznymi jest możliwe, a nawet staje się konieczne. I to ekonomia staje się głównym motywatorem ich stosowania.

Warto pamiętać postulowane przez Aleksandra 5 praw zwierząt. I przypominać jak i gdzie znajdują swe zastosowanie. Tylko rzeczowe argumenty mogą być odpowiedzią na chwytliwe, choć często oparte o populizm „prawdy” środowisk pro-zwierzęcych.

Autor: Sławomir Hojan

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum