Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Propozycja zakazu reklamy mięsa uderza w stabilność  bezpieczeństwa żywnościowego kraju

Propozycja zakazu reklamy mięsa uderza w stabilność bezpieczeństwa żywnościowego kraju

23.02.2021
W mediach społecznościowych toczy się dyskusja na temat pomysłu wprowadzenia
ewentualnego zakazu reklamowania mięsa, którego domaga się niemiecki odłam jednej z

organizacji ekologicznych. Głos zabrali również niektórzy politycy, których wypowiedzi można traktować raczej w kategoriach elementu promocyjnego własnej osoby niż rzeczywistego postulatu.

Specyfika mediów społecznościowych powoduje bowiem, że każdy, nawet negatywny,
komentarz może promować jego treść oraz autora, i właśnie o to może tutaj chodzić.
Przypominamy, że produkty zwierzęce, w tym mięso, stanowią naturalny składnik ludzkiej
diety, a ich wpływ na prawidłowy rozwój naszego organizmu jest naukowo udowodniony.
Nie możemy również zapomnieć, że hodowla zwierząt i produkcja żywca stanowi istotny
element polskiego rolnictwa i jego potencjału eksportowego. Inicjatywa wprowadzenia
zakazu reklamy produktów zwierzęcych jest niewątpliwie sprzeczna z interesem Polski i

mogłaby osłabić bezpieczeństwo żywnościowe kraju.

„Negatywny oddźwięk, z jakim spotkał się w mediach społecznościowych pomysł zakazu
reklamy mięsa pokazuje, że społeczeństwo traktuje takie opinie jako próbę narzucenia
wszystkim konsumentom wąskiego i ideologicznego punktu widzenia przez mało liczną grupę
osób.” – podsumowuje Aleksander Dargiewicz, Prezes Krajowego Związku Pracodawców i
Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Analiza III kw. 2022 rynku trzody chlewn...

26.10.2022

W trzy lata Polska straciła połowę stad świń – Podsumowanie trzeciego kwartału 2022 r. na rynku trzody chlewnej • Liczba stad zmniejszyła się o kolejne 4%…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum