Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
MRiRW | 2024-12-13
Polska Rada ds. Wieprzowiny
Obecni na spotkaniu przedstawiciele PRdW poinformowali o wyczerpaniu dotychczasowej formuły jaką była Krajowa Rada Wieprzowiny. Aby wypracować założony wcześniej cel – opracowanie strategii dla rynku wieprzowiny – zdecydowano o powołaniu Polskiej Rady ds. Wieprzowiny.
W jej skład wchodzą reprezentanci: Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS, Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI, Związku Polskie Mięso oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.
Najistotniejsze zagadnienia
Przedstawiciele PRdW wskazali na trzy obszary tematyczne kluczowe dla sektora wieprzowiny, w ramach których należy wypracować rozwiązania ułatwiające rozwój produkcji zwierzęcej: prawo budowlane i ład przestrzenny, ASF oraz dziedzictwo kulturowe wsi. Uczestnicy spotkania uzgodnili, że wypracowaniem tych rozwiązań zajmą się grupy robocze złożone z przedstawicieli PRdW oraz resortu rolnictwa.
Wnioski
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zadeklarował nie tylko wsparcie ze strony przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas przygotowania strategii dla rynku wieprzowiny, lecz także ze strony właściwych merytorycznie pracowników Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
źródło: MRiRW