Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.
dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu)
Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt
Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany
polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i największym importerem prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).
Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.
Dlaczego UP w Poznaniu
Uczestnicy
Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego (grupa max. 10 osób)
Czas trwania kursu
Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.
Prelegenci i wykładowcy
Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.
Wśród nich:
Tematyka objęta programem kursu
sus scrofa jako gatunek, genetyka, zdrowie i bioasekuracja, odchów prosiąt, odchów prosiąt, odchów prosiąt, żywienie, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, praktyka produkcyjna.
Nowości programowe II edycji:
Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych.
Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.
Akademia Produkcji Prosiąt | Centrum Kształcenia Ustawicznego (up.poznan.pl)