Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa

Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa

09.11.2021

Syntetyczne mięso to prosta, sztucznie wyhodowana monokultura. Nie ma w niej dodatkowych komórek tłuszczowych, delikatnych chrząstek które nadają smakowitości mięsa. Prawdziwy  problem jednak tkwi w odwzorowanie wartości odżywczych mięsa, bogactwa witamin, żelaza, aminokwasów. Produkt więc wymaga syntetycznej suplementacji co wpływa nie tylko na smak ale obniża walory zdrowotne produktu.

Do produkcji potrzebne są komórki macierzyste trzeba je uzyskać od zwierząt w rzeźni lub poprzez biopsję. Niestety próbka to o wiele za mało dla masowej produkcji sztucznego mięsa. Rozwiązaniem jest albo unieśmiertelnianie komórek poprzez modyfikacje genetyczne, albo pobieranie większych ilości tkanek. Oczywistym wtedy jest że zwierzęta – dawcy płacą życiem za pobranie próbki, utrzymywanie przy życiu istot z powycinanymi rozległymi partiami tkanek było by o wiele bardziej niehumanitarne niż usypianie zwierząt jakie dokonuje się w zakładach mięsnych przy tradycyjnej produkcji. Hodowla komórek mięśniowych (miocytów) wymaga także zastosowania kilkuprocentowego dodatku surowicy płodowej (najczęściej płodów cieląt). Na wytworzenie sztucznego mięsa na pierwszego hamburgera zużyto około 50 litrów surowicy, co według szacunków wymaga zebrania krwi od 91 do 333 płodów bydlęcych. Dotąd nie udało się znaleźć równie skutecznego stymulatora jak surowice płodów, ale uzyskanie takiej surowicy wiąże się z zabijaniem płodów.

Szacuje się, że do przemysłowej produkcji sztucznego mięsa będzie potrzeba odpowiednio 25 do 100 razy więcej superczystej wody niż w normalnej wody w chowie drobiu i bydła mlecznego. To także olbrzymie zużycie składników pokarmowych (aminokwasów, peptydów, kwasów tłuszczowych, glukozy, związków mineralnych i witamin) do odżywiania komórek mięśniowych.

Kolejne kontrowersje, a dotąd niezbyt mocno podnoszone przez naukowców, budzi konieczność stosowania antybiotyków w hodowlach komórkowych, w celu zahamowania wzrostu drobnoustrojów. W hodowli sztucznego mięsa CO2 jest jedynym gazem cieplarnianym. Według wyliczeń produkcja sztucznego mięsa emituje 5–6 razy więcej CO2 niż produkcja drobiarska czy mleka.

Link do pełnego artykułu

Trzoda chlewna / zboża (2023/49)

08.12.2023

tuczniki 2023/47 2023/48 2023/49 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,80 9,79 0,00 -0,005 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Krajowe cenniki skupu żywca wieprzowego ...

04.12.2023

  Na unijnym rynku wieprzowiny popyt i podaż żywca są w równowadze, a odbiory zwierząt do rzeźni dokonywane płynnie. Niska podaż zaspokaja zapotrzebowanie …

Trzoda chlewna / zboża (2023/48)

01.12.2023

tuczniki 2023/45 2023/46 2023/47 2023/48 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,68 9,78 9,80 0,00 0,011 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C….

W okresie przedświątecznym dominuje równ...

27.11.2023

Na unijnym rynku wieprzowiny dominuje równowaga. W ubiegłym tygodniu ceny skupu żywca wieprzowego były stabilne i nie zanotowano znaczących zmian w stosunku do …

Trzoda chlewna / zboża (2023/47)

24.11.2023

tuczniki 2023/45 2023/46 2023/47 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,68 9,78 0,00 0,106 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12,…

Stabilne ceny skupu żywca wieprzowego w ...

20.11.2023

Za wyjątkiem Francji i Hiszpani, gdzie ceny skupu tuczników spadły, europejski rynek żywca wieprzowego w ubiegłym tygodniu był w równowadze. W Niemczech cena tu…

Trzoda chlewna / zboża (2023/46)

17.11.2023

tuczniki 2023/44 2023/45 2023/46 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,59 9,68 0,00 0,083 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12,…

Cena żywca wieprzowego w Polsce wzrosła ...

13.11.2023

W zeszłym tygodniu unijny rynek wieprzowiny pozostał w równowadze. Handel żywcem wieprzowym odbywał się płynnie. Ceny nie zmieniły się w Niemczech, Holandii, Da…

Trzoda chlewna / zboża (2023/45)

10.11.2023

tuczniki 2023/43 2023/44 2023/45 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,60 9,59 0,00 -0,009 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,10 2,10 2,10 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum