Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa

Skok na główkę do pustego basenu czyli mit syntetycznego mięsa

09.11.2021

Syntetyczne mięso to prosta, sztucznie wyhodowana monokultura. Nie ma w niej dodatkowych komórek tłuszczowych, delikatnych chrząstek które nadają smakowitości mięsa. Prawdziwy  problem jednak tkwi w odwzorowanie wartości odżywczych mięsa, bogactwa witamin, żelaza, aminokwasów. Produkt więc wymaga syntetycznej suplementacji co wpływa nie tylko na smak ale obniża walory zdrowotne produktu.

Do produkcji potrzebne są komórki macierzyste trzeba je uzyskać od zwierząt w rzeźni lub poprzez biopsję. Niestety próbka to o wiele za mało dla masowej produkcji sztucznego mięsa. Rozwiązaniem jest albo unieśmiertelnianie komórek poprzez modyfikacje genetyczne, albo pobieranie większych ilości tkanek. Oczywistym wtedy jest że zwierzęta – dawcy płacą życiem za pobranie próbki, utrzymywanie przy życiu istot z powycinanymi rozległymi partiami tkanek było by o wiele bardziej niehumanitarne niż usypianie zwierząt jakie dokonuje się w zakładach mięsnych przy tradycyjnej produkcji. Hodowla komórek mięśniowych (miocytów) wymaga także zastosowania kilkuprocentowego dodatku surowicy płodowej (najczęściej płodów cieląt). Na wytworzenie sztucznego mięsa na pierwszego hamburgera zużyto około 50 litrów surowicy, co według szacunków wymaga zebrania krwi od 91 do 333 płodów bydlęcych. Dotąd nie udało się znaleźć równie skutecznego stymulatora jak surowice płodów, ale uzyskanie takiej surowicy wiąże się z zabijaniem płodów.

Szacuje się, że do przemysłowej produkcji sztucznego mięsa będzie potrzeba odpowiednio 25 do 100 razy więcej superczystej wody niż w normalnej wody w chowie drobiu i bydła mlecznego. To także olbrzymie zużycie składników pokarmowych (aminokwasów, peptydów, kwasów tłuszczowych, glukozy, związków mineralnych i witamin) do odżywiania komórek mięśniowych.

Kolejne kontrowersje, a dotąd niezbyt mocno podnoszone przez naukowców, budzi konieczność stosowania antybiotyków w hodowlach komórkowych, w celu zahamowania wzrostu drobnoustrojów. W hodowli sztucznego mięsa CO2 jest jedynym gazem cieplarnianym. Według wyliczeń produkcja sztucznego mięsa emituje 5–6 razy więcej CO2 niż produkcja drobiarska czy mleka.

Link do pełnego artykułu

Wyraźne impulsy wzrostowe na rynku żywca...

05.06.2023

Pozytywne impulsy z europejskiego rynku wieprzowiny wyraźnie zaznaczyły się w ubiegłym tygodniu. Niska podaż żywca oraz ostatnie dni świąteczne przy korzystnej …

Zboża tanieją. Ceny skupu świń idą w gór...

29.05.2023

Doczekaliśmy się dalszych wzrostów cen skupu żywca wieprzowego. Ostatnie zmiany ceny VEZG były notowane 22 marca br. czyli 8 tygodni temu. Ustalona wówczas cena…

Produkcja świń naszą siłą! Zapraszamy na...

25.05.2023

Już 6 i 7 czerwca redakcja top agrar Polska zaprasza na V Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie. To największa, niezależna konferencja kierowana do producentów …

Polska dołącza do EFSA w ogólnoeuropejsk...

22.05.2023

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem Weterynarii łączą siły w 2023 r. w ogólnoeuropejskiej kampanii wspierającej wal…

Podaż tuczników będzie mniejsza ze wzglę...

22.05.2023

Na europejskim rynku żywca wieprzowego w ubiegłym tygodniu nie notowano zmian w cenach skupu w Belgii, Danii, Holandii, Hiszpanii i Austrii. Wyjątkiem była Fran…

Brak zmian w cennikach skupowych charakt...

15.05.2023

Unijny rynek żywca wieprzowego stabilizuje się, choć niektórzy uczestnicy rynku spodziewają się wzrostu cen skupu w nadchodzących tygodniach. Podaż żywca jest n…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie upros...

10.05.2023

Warszawa, 10 maja 2023 r. Pan Robert Telus Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi   Szanowny Panie Ministrze! Sygnatariusze inicjatywy #HodowcyRazem wyrażają zan…

Poprawa pogody może dać impuls do wzrost...

08.05.2023

W wielu krajach unijnych początek maja obfituje w święta publiczne. Krótszy tydzień ubojowy skutkuje mniejszą liczbą ubijanych świń, co nawet przy małej podaży …

W wyniku niskiej podaży żywca cena skupu...

24.04.2023

Na unijnym rynku panuje stabilizacja cen skupu żywca. W notowaniach VEZG w dniu 19/04/2023 cena tuczników w Niemczech została utrzymana na poziomie 2,33 €/kg. W…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum