Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
W pierwszym tygodniu 2021 roku nie zanotowaliśmy większych zmian na europejskim rynku wieprzowiny. Stabilizacja cen skupu żywca na poziomie nie gwarantującym pokrycie kosztów produkcji spędza sen z powiek wielu rolnikom.
W Niemczech liczba świń czekających na odbiór do rzeźni powiększyła się ze względu na mniejsze uboje w okresie okołoświątecznym. Jednakże w ostatnim kwartale 2020 roku niemieccy rolnicy zaimportowali mniej prosiąt z Danii i Holandii o średnio 40 tys. sztuk tygodniowo. Już w drugiej połowie stycznia br. powinno być to odczuwalne na rynku. (ISN) Ale na całkowitą likwidację żywca czekającego na ubój niemieccy rolnicy będą musieli więc poczekać wiele tygodni.
Koronawirus nie odpuszcza. W wielu krajach pojawiła się trzecia fala pandemii. Niektóre zakłady wprowadziły obowiązkowe testy dla pracowników powracających po świątecznej przerwie do pracy. Branża przetwórcza boleśnie bowiem odczuła skutki zakażeń Covid-19 wśród pracowników. Pozytywne wyniki badań dla niektórzy zakładów oznaczały ograniczenia w produkcji lub jej całkowite zaniechanie na okres kwarantanny.
Rozszerzający się wirus ASF w Niemczech przyniósł dodatkowe reperkusje dla branży w całej Unii Europejskiej. W rezultacie cena skupu żywca wieprzowego spadła w wielu krajach poniżej opłacalności produkcji. W dniu 6/01/2021 w notowaniach VEZG cena skupu żywca w Niemczech pozostała bez zmian 1,19 €/kg (wbc). W najlepszej sytuacji pozostają kraje, które pozostają wolne od ASF mogą eksportować wieprzowinę do Chin. Różnica w cenie skupu żywca w Niemczech w porównaniu z Hiszpanią w notowaniach ISN przekroczyła 30 centów za kg (wbc).
Polska znalazła się w jeszcze trudniejszej sytuacji, gdyż krajowe ceny skupu są niższe od niemieckich. Średnio w kraju za kl. E skupy płacą 4,65 zł/kg. Nadwyżka żywca u naszych zachodnich sąsiadów wywołuje presję na ceny skupu na rynku polskim, która będzie stopniowo spadać w nadchodzących tygodniach. Niestety koszty produkcji, a zwłaszcza paszy, w ostatnich miesiącach wzrosły pogarszając trudną sytuację rolników. Nadzieję na poprawę dają rozpoczynające się wkrótce masowe szczepienia na Covid-19, które przyczynią się do łagodzenia skutków pandemii i ponowne otworzenie hoteli, restauracji i ruchu turystycznego napędzającego gospodarkę i konsumpcję.
Pierwszy tydzień 2021 r. przyniósł w niektórych krajowych zakładach nieznaczny wzrost cen skupu, ale sytuacja na rynku żywca wieprzowego nadal pozostaje bardzo trudna.