Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
POLPIG razem z innymi zrzeszeniami hodowców z inicjatywy „Hodowcy Razem” apeluje o pozostawienie w projekcie dotyczącym wytycznych w sprawie pomocy państwa w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich zmodyfikowane odstępstwo (147) aktualnych Wytycznych Unii Europejskiej w sprawie pomocy państwa w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich w latach 2014–2020 OJ C 204, 1.7.2014, p. 1–97 modyfikują punkt (154) opiniowanych nowych wytycznych nadając mu poniższe brzmienie:
(154) Na zasadzie odstępstwa od pkt 151 lit. c) pomoc można przyznać na zakup zwierząt:
1) pomoc może być przyznawana wyłącznie na zakup zwierząt hodowlanych w celu poprawy jakości genetycznej stad bydła, owiec, kóz i świń;
2) do pomocy kwalifikują się tylko inwestycje, których celem jest poprawa jakości genetycznej stada poprzez zakup wysokiej jakości zwierząt hodowlanych – samców, jak i samic – zarejestrowanych w księgach lub rejestrach hodowlanych; w przypadku zastępowania istniejącego stada hodowlanego pomoc może zostać przyznana na zastąpienie zwierząt, które nie są zarejestrowane w księgach lub rejestrach hodowlanych oraz na zastąpienie zwierząt, które są zarejestrowane w księgach lub rejestrach hodowlanych, ale nie gwarantują optymalnego potencjału hodowlanego;
3) do otrzymania pomocy kwalifikują się jedynie aktywni zawodowo rolnicy;
4) należy kupować wyłącznie zwierzęta, które przez określony czas gwarantują optymalny potencjał hodowlany; w tym celu samice należy kupować wyłącznie przed urodzeniem przez nie pierwszego miotu;
5) zakupione zwierzęta należy trzymać w stadzie przez co najmniej trzy lata.
Istotne jest zachowanie możliwości dofinansowań zakupu zwierząt o lepszej wartości genetycznej potwierdzonym świadectwem zootechnicznym w celu poprawy jakości genetycznej stada, działania takie mają na celu poprawę jakości mięsa, pogłębianie neutralności klimatycznej hodowli oraz zmniejszenia kosztów produkcji. Zaprzestanie takich działań zaszkodziłoby nie tylko branży, ale i środowisku i konsumentom!