Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili

Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili

03.01.2022

Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

W starożytnym mieście najdroższe było mięso królicze, później wieprzowina, zaś najtańsza wołowina. Jak pokazują wyniki badań ponad 300 szkieletów nawet najgorsze gatunki mięsa w czasach rzymskich rzadko gościły na stołach Pergamończyków. Analiza prof. Teegen pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika, że śmierć najczęściej następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy często chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z wdychania dymu z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ dieta uboga w mięso.

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran oraz wspomaga procesy myślowe w mózgu.

Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie, gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też negatywnie oddziaływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i u współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak u Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie.

Żródła

Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249

https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418

https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632

Artykuł ukazał się na stronie #HodowcyRazem

 

 

Wesołych Świąt Wielkanocnych

29.03.2024

Trzoda chlewna / zboża (2024/13)

29.03.2024

tuczniki 2024/11 2024/12 2024/13 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,31 0,00 0,00 -0,008 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,20 2,20 2,20 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Trzoda chlewna / zboża (2024/12)

22.03.2024

tuczniki 2024/10 2024/11 2024/12 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,32 0,00 0,00 0,043 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,20 2,20 2,20 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12,…

Trzoda chlewna / zboża (2024/11)

15.03.2024

tuczniki 2024/09 2024/10 2024/11 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,28 0,00 0,00 -0,006 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,20 2,20 2,20 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 12…

Ruszyła trzecia edycja konkursu Innowacy...

13.03.2024

Powalcz o tytuł Innowacyjnego Farmera 2024! Pochwal się swoim gospodarstwem i stosowanymi w nim innowacjami. Jeżeli stosujesz technologię lub praktykę rolniczą,…

Nie widać jeszcze przedświątecznych zmia...

11.03.2024

Powodem zwiększonego w ostatnich tygodniach popytu na żywiec wieprzowy w Unii Europejskiej jest uzupełnianie zapasów przez zakłady mięsne przed rozpoczęciem sez…

Trzoda chlewna / zboża (2024/09)

01.03.2024

tuczniki 2024/07 2024/08 2024/09 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 9,16 0,00 0,00 0,336 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 2,15 2,15 2,20 0,050 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11,…

Akademia Produkcji Prosiąt III edycja ku...

27.02.2024

 Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produk…

Niska podaż żywca przynosi wzrost oczeki...

26.02.2024

Na początku bieżącego tygodnia popyt na żywiec pozostaje na wysokim poziomie, co przy niskiej podaży przynosi wzrost oczekiwań producentów świń co do dalszych p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum