Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili

Starożytni mieszkańcy Pergamonu stosowali dietę roślinną i fatalnie na tym wychodzili

03.01.2022

Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

W starożytnym mieście najdroższe było mięso królicze, później wieprzowina, zaś najtańsza wołowina. Jak pokazują wyniki badań ponad 300 szkieletów nawet najgorsze gatunki mięsa w czasach rzymskich rzadko gościły na stołach Pergamończyków. Analiza prof. Teegen pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika, że śmierć najczęściej następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy często chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z wdychania dymu z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ dieta uboga w mięso.

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran oraz wspomaga procesy myślowe w mózgu.

Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie, gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też negatywnie oddziaływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i u współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak u Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie.

Żródła

Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249

https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418

https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632

Artykuł ukazał się na stronie #HodowcyRazem

 

 

Rozmowy o rozwoju rynku wieprzowiny z pr...

13.12.2024

MRiRW | 2024-12-13  Polska Rada ds. Wieprzowiny Obecni na spotkaniu przedstawiciele PRdW poinformowali o wyczerpaniu dotychczasowej formuły jaką była Krajowa Ra…

Trzoda chlewna / zboża (2024/50)

13.12.2024

tuczniki 2024/48 2024/49 2024/50 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 7,99 0,00 0,00 -0,017 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,92 1,92 1,92 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Ochrona określeń tradycyjnie stosowanych...

11.12.2024

Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej stwarza wyjątkową okazję do zainicjowania działań, które są z jednej strony ważne dla polskiego i europejskiego se…

Trzoda chlewna / zboża (2024/49)

06.12.2024

tuczniki 2024/47 2024/48 2024/49 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,01 0,00 0,00 -0,022 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,92 1,92 1,92 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Trzoda chlewna / zboża (2024/48)

29.11.2024

tuczniki 2024/46 2024/47 2024/48 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,03 0,00 0,00 -0,108 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,92 1,92 1,92 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 10…

Trzoda chlewna / zboża (2024/47)

22.11.2024

tuczniki 2024/45 2024/46 2024/47 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,14 0,00 0,00 -0,054 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,92 1,92 1,92 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11…

Potrzebujemy programu odbudowy krajowej ...

18.11.2024

Sektor produkcji wieprzowiny przez ostatnie dwie dekady popadał w coraz większe uzależnienie od importu prosiąt, tuczników i wieprzowiny. Obecnie na półkach skl…

Trzoda chlewna / zboża (2024/45)

08.11.2024

tuczniki 2024/43 2024/44 2024/45 t/t Polska (MRiRW) pln/kg kl E 8,47 8,19 0,00 -0,279 Niemcy (VEZG) €/kg (wbc) 1,92 1,92 1,92 0,000 Dania (D.C.) DKK/kg (wbc) 11…

Konferencja Narodowe Wyzwania w Rolnictw...

05.11.2024

„Spotkajmy się na Narodowych Wyzwaniach w Rolnictwie – już 19 listopada 2024 r. na Stadionie Legii w Warszawie! To jedna z najważniejszych konferencji dla rolni…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum