Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Stopniowe odmrażanie gospodarki może poprawić sytuację na rynku wieprzowiny

Stopniowe odmrażanie gospodarki może poprawić sytuację na rynku wieprzowiny

04.05.2021

Zimny początek maja oraz utrzymujące się obostrzenia Covid-19 przyniosły rozczarowanie na europejskim rynku trzody chlewnej. Sezon grillowy został opóźniony w tym roku. Wiele hoteli, restauracji pozostaje dalej zamkniętych. Dodatkowo pracownicy niektórych rzeźni w Niemczech musieli udać się na kwarantannę z powodu zakażeń, co przyczyniło się do ograniczenia mocy ubojowych tych zakładaów. Niemiecka wieprzowina dalej pozbawiona jest możliwości wywozu do wielu krajów azjatyckich. Po skokowym spadku ceny o 8 centów w tygodniu 16, rynek niemiecki powrócił do stanu równowagi. W dniu 28/04/2021 w notowaniach VEZG cena tuczników została utrzymana na poziomie 1,42 €/kg (wbc).

Wcześniejszy spadek ceny skupu w Niemczech znalazł odbicie w wielu krajach unijnych. Według ISN obniżki cen skupu tuczników zostały pojawiły się w Belgii (-9 ₵/kg), Holandii (-7₵/kg), Austrii (-4₵/kg). Hiszpania utrzymała swoją wysoką cenę skupu 1,92 €/kg (wbc), a cała hiszpańska branża może czerpać korzyści płynące z wysokich marż realizowanych w Chinach. Cena pozostała niezmieniona również w Danii, która również notuje wysoki eksport do wielu krajów azjatyckich. Wzrost ceny zanotowano jedynie we Francji, w której tuczniki są poszukiwane przez ubojnie ze względu na ich małą podaż.

Krajowe skupu płacą średnio 4,65 zł/kg żywca oraz 6,25 zł/kg w klasy E. Po znacznych wzrostach cen pasz, opłacalność produkcji pozostawia wiele do życzenia. Zapowiadane stopniowe odmrażanie gospodarki w tym również kanału HoReCa, imprezy weselne i komunie, mogą poprawić popyt na wieprzowinę.

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum