Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Stopniowe odmrażanie gospodarki może poprawić sytuację na rynku wieprzowiny

Stopniowe odmrażanie gospodarki może poprawić sytuację na rynku wieprzowiny

04.05.2021

Zimny początek maja oraz utrzymujące się obostrzenia Covid-19 przyniosły rozczarowanie na europejskim rynku trzody chlewnej. Sezon grillowy został opóźniony w tym roku. Wiele hoteli, restauracji pozostaje dalej zamkniętych. Dodatkowo pracownicy niektórych rzeźni w Niemczech musieli udać się na kwarantannę z powodu zakażeń, co przyczyniło się do ograniczenia mocy ubojowych tych zakładaów. Niemiecka wieprzowina dalej pozbawiona jest możliwości wywozu do wielu krajów azjatyckich. Po skokowym spadku ceny o 8 centów w tygodniu 16, rynek niemiecki powrócił do stanu równowagi. W dniu 28/04/2021 w notowaniach VEZG cena tuczników została utrzymana na poziomie 1,42 €/kg (wbc).

Wcześniejszy spadek ceny skupu w Niemczech znalazł odbicie w wielu krajach unijnych. Według ISN obniżki cen skupu tuczników zostały pojawiły się w Belgii (-9 ₵/kg), Holandii (-7₵/kg), Austrii (-4₵/kg). Hiszpania utrzymała swoją wysoką cenę skupu 1,92 €/kg (wbc), a cała hiszpańska branża może czerpać korzyści płynące z wysokich marż realizowanych w Chinach. Cena pozostała niezmieniona również w Danii, która również notuje wysoki eksport do wielu krajów azjatyckich. Wzrost ceny zanotowano jedynie we Francji, w której tuczniki są poszukiwane przez ubojnie ze względu na ich małą podaż.

Krajowe skupu płacą średnio 4,65 zł/kg żywca oraz 6,25 zł/kg w klasy E. Po znacznych wzrostach cen pasz, opłacalność produkcji pozostawia wiele do życzenia. Zapowiadane stopniowe odmrażanie gospodarki w tym również kanału HoReCa, imprezy weselne i komunie, mogą poprawić popyt na wieprzowinę.

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Pomimo rekordowo wysokich cen skupu popy...

20.02.2023

Następstwem redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych jest mała podaż żywca. Stanowi ona główny powód rosnących cen skupu świń w krajach Unii Europejs…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum