Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Sytuacja w Niemczech pogarsza się. Dużych zmian w cennikach zakładów prawdopodobnie nie należy oczekiwać

Sytuacja w Niemczech pogarsza się. Dużych zmian w cennikach zakładów prawdopodobnie nie należy oczekiwać

14.12.2020

Trendy cenowe tuczników na europejskim rynku różniły się w poszczególnych krajach. W Niemczech jest utrzymywana bez zmian od trzech tygodni chociaż sytuacja pogarsza się. Kłopoty z koronawirusem wśród pracowników rzeźni ograniczają możliwości ubojowe niemieckich przetwórni. Ostatnio kolejna rzeźnia Tönnies w miejscowości Weißenfels musiała ograniczyć uboje z powodu koronawirusa wykrytego wśród pracowników. Niemieckie rzeźnie planują obecnie odbiory i uboje w okresie przedświątecznym, miedzy świątecznym i po Nowym Roku. Stanowi to duże wyzwanie, gdyż większość pracowników pochodzących z Europy Centralnej wyjeżdża na święta do swoich krajów.

Nadwyżka tuczników czekających na ubój według ISN zamiast maleć, zwiększyła się do 650 tys. sztuk. Nie zmieniło to jednak notowań w dniu 9/12/2020, a cena tuczników została utrzymana w notowaniach VEZG na poziomie 1,19 €/kg (wbc).

W tygodniu 50 w Hiszpanii i Francji ceny spadły o 3 i 1 cent odpowiednio. W Danii, dzięki odblokowaniu eksportu do Chin po ogniskach Covid-19 u pracowników dwóch zakładów przetwórczych, ceny zostały podniesione o 2 centy. Tym samym mniej duńskich produktów wieprzowych lokowanych jest na rynku unijnym.  W pozostałych krajach cena ustabilizowała się na poziomie z poprzedniego tygodnia.

W notowaniach krajowych cena drgnęła do góry. Mniejsze zakłady ubojowe próbują zaopatrzyć się w surowiec przed świętami. Dużych zmian w cennikach zakładów prawdopodobnie nie należy oczekiwać. Żywca krajowego jest dużo na rynku. Do tego dochodzi żywiec importowany z Niemiec.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum