Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
W krajach Unii Europejskiej (poza Polską) w ubiegłym tygodniu ceny skupu tuczników rosły 5-11 eurocentów za kg (wbc). Zasadniczymi impulsami popytowymi są: znoszenie obostrzeń Covid-19, sprzyjająca pogoda do rozpoczęcia aktywności grillowej, zbliżający się okres świąteczny oraz wzrost dostaw do krajów azjatyckich (poza Chinami). Rosnący popyt zbiegł się z obniżoną podażą żywca wieprzowego, rosnącymi kosztami produkcji, transportu, energii i pasz, które dodatkowo zostały zwiększone w wyniku wojny w Ukrainie i problemów logistycznych. Likwidacja pogłowia macior w Unii Europejskiej, której doświadczyliśmy z powodu braku opłacalności produkcji przez długie miesiące, spowodowała spadek produkcji żywca. Mniejsza podaż tuczników będzie sprzyjała wzrostom cen skupu w kolejnych tygodniach.
Dynamika wzrostu cen skupu w ostatnim tygodniu została obniżona. Największe wzrosty w cennikach w stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano we Francji (+11₵), Belgii (+10₵), Austrii (+10₵), Danii (+8₵) i Hiszpanii (+8₵), gdzie niezadowoleni rolnicy protestowali w Madrycie, a strajk kierowców tirów dodatkowo pogłębił problemy logistyczne. Bardziej umiarkowane wzrosty cenowe zanotowano w Holandii (+5₵) – informuje ISN. Europejski rynek notuje wzrosty również cen mięsa wieprzowego.
W Niemczech rynek tuczników dalej pozostaje pod wpływem małej podaży żywca i ożywionego popytu ze strony ubojni. W notowaniach VEZG w dniu 23/03/2022 cena wzrosła do poziomu 1,92 €/kg (+7₵) w wadze poubojowej.
W kraju na rynku również zapanował większy optymizm, chociaż średnia cena tuczników w skupach w stosunku do poprzedniego tygodnia została utrzymana niezmienionym poziomie 8,50 zł/kg (wbc). Podaż tuczników nie jest wysoka, a w okresie przedświątecznym spodziewany jest wzrost popytu na żywiec wieprzowy. Wzrost cen skupu jest niezbędny, aby producenci żywca byli w stanie pokrywać rosnące koszy produkcji i zaopatrywać ubojnie w surowiec w dłuższej perspektywie czasu.