Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubojowych i dlatego coraz aktywniej poszukuje surowca. W notowaniach ISN we Francji cena skupu tuczników w ubiegłym tygodniu w wadze poubojowej wzrosła o 6 eurocentów, w Hiszpanii o 5 eurocentów. W Niemczech, Belgii, Holandii i Austrii ceny nie zmieniły się. Zakłady Danish Crown podniosły ceny o 0,20 DKK w 12 tygodniu roku.
Pojawiły się pozytywne impulsy wzrostów cenowych wieprzowiny w Azji. Eksporterzy unijni z nadzieją patrzą na następne miesiące dostaw ze względu na niski poziom zapasów mięsa w niektórych krajach Dalekiego Wschodu.
W kraju przygotowania do Świąt Wielkanocnych weszły w kluczowy okres. Szczególnie jest to widoczne w działaniach mniejszych zakładów przetwórczych, które bardzo aktywnie szukają surowca podbijając cenę skupu żywca. Duże zakłady chcąc konkurować na rynku muszą dostosować swoje cenniki. Wiąże się to ze zwiększeniem cen w klasie E o 20 groszy za kilogram (wbc) w stosunku do tygodnia poprzedniego. Niektórzy rolnicy dalej wstrzymują sprzedaż licząc na wzrost cen skupu w Niemczech w najbliższą środą.
A. Dargiewicz | POLPIG