Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Wchodzimy w kryzys, który powoduje stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego

Wchodzimy w kryzys, który powoduje stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego

06.09.2021

Wakacje nie poprawiły sytuacji w branży wieprzowiny. Nawet w Hiszpanii, gdzie wcześniej sezon turystyczny zaznaczał silne wzrosty spożycia mięsa z powodu większej liczby przyjeżdżających turystów, w tym roku ceny skupu świń spadły, a mroźnie i chłodnie do przechowywania wieprzowiny wypełniły się całkowicie. Eksport wieprzowiny do Chin nie został odbudowany. Jak informuje ISN, kolejne zakłady w Hiszpanii straciły licencję na eksport do Państwa Środka.

W Niemczech spodziewany wzrost popytu, który zwykle pojawiał się z końcem wakacji, nie został zanotowany. W notowaniach VEZG w dniu 1/09/2021 cena spadła o 5 centów do wysokości 1,25 €/kg (wbc), najniższa od lutego 2021 r.

W notowaniach krajowych, które bazują na cenie niemieckiej, ceny skupu spadły średnio o 30 gr/kg wagi poubojowej. Zakłady mięsne za kilogram klasy E w strefie wolnej od ASF  płacą średnio 5,90 zł. Stawki oferowane w strefie czerwonej są niższe o ponad złotówkę/kg. Ubojnie nie są zainteresowane skupem dużej ilości tuczników nawet po niskich cenach, co wywołuje dalszą presję i utrzymanie spadkowego trendu cen żywca. Do kraju sprowadzany jest tani żywiec z krajów zachodnich.

Z powodu braku opłacalności produkcji wielu rolników wstrzymało wstawienia nowych partii prosiąt do tuczu. Wchodzimy w kryzys, który powoduje nie tylko stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego, ale również negatywnie oddziałuje na firmy obsługujące produkcję świń.

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum