Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Wegetarianizm i weganizm zagrożeniem bezpieczeństwa żywieniowego Europy

Wegetarianizm i weganizm zagrożeniem bezpieczeństwa żywieniowego Europy

13.07.2023

Czym jest bezpieczeństwo żywieniowe? Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) definiuje ten termin na swojej stronie jako „działania, które podejmują państwa, aby zapewnić społeczeństwu dostęp do żywności odpowiedniej jakości (bezpiecznej, odżywczej i różnorodnej) w odpowiedniej ilości”. Większość krajów na świecie działa zgodnie z tą zasadą, choć z różnym skutkiem ze względu na naturalne lub polityczne bariery ich kraju.

W Polsce, mimo że posiadamy warunki, by o to bezpieczeństwo dbać (i dalej je rozwijać), to niektóre organizacje pseudoekologiczne apelują i naciskają na przejście na dietę wegetariańską lub wegańską. Ich celami są ochrona klimatu i – podobno – naszego własnego zdrowia. Apel ich mający na celu likwidację produkcji zwierzęcej, czyli pozbawienia nas źródła mięsa, nabiału, jaj oraz innych niezwykle istotnych dla naszego zdrowia produktów spożywczych, jest na razie daleki od realizacji. I słusznie! Gdyż badania i nauka wskazują, że środki jakie, by chcieli oni podjąć przyniosłyby zupełnie odwrotne skutki. Musimy jednak cały czas edukować, by te pomysły nie przerodziły się w realne zagrożenie.

W swojej analizie dr hab. Jarosława Całka udowodnił, że osoby na diecie nietradycyjnej są znacząco bardziej narażeni na depresję. Wynika to z braku możliwości dostarczania do organizmu odpowiedniej ilości kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz kwasu eikozapentaenowego (EPA). W szczególności braki te występują u osób, które zdecydowały się na rezygnację w 100% z produktów odzwierzęcych – zarówno EPA, jak i DHA występują u wegan w ponad 50% w mniejszej ilości niż u omnitarian (wszystkożerców). Ryzyka wiążące się z daną dietą mogą być akceptowane przez człowieka, który dobrowolnie się na tę dietę decyduje, jednak w przypadku narzucania sposobu odżywiania innym powinniśmy stanowczo się sprzeciwiać. Zwłaszcza jeśli dieta ta może nam realnie wyrządzić trwałą krzywdę.

Wybierając dietę tradycyjną – opartą o wysokiej jakości białko i tłuszcze zwierzęce, wspartą odpowiednią ilością warzyw, witamin i węglowodanów – dbamy zarówno o planetę, jak i o swoich bliskich i siebie samych. Dlatego jedzmy mięso!

Tekst powstał w oparciu o artykuł „Gazy cieplarniane, wilki i wegetarianie” autorstwa Cezarego Laskowskiego

Bibliografia

Borowiecka-Karpiuk, d. n. (2022, 07 2o). medycyna praktyczna dla pacjentów. Pobrano 07 09, 2022 z lokalizacji mp.pl: https://www.mp.pl/pacjent/psychiatria/choroby/69882,depresja

Całka, J. (2022, 11 8). RP. Pobrano 07 10, 2022 z lokalizacji zdrowie: https://www.rp.pl/zdrowy-styl-zycia/art37419791-wegetarianizm-moze-byc-szkodliwy-dla-rozwoju-mozgu-inteligencji-i-zdrowia-psychicznego

Modesto, A. (2022) Meta-Analysis of the Composition of Human Intestinal Gases

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

22.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień.     &…

W Polsce w tygodniu 37 zanotowano wzrost...

18.09.2023

Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku pozostaje dalej na niskim poziomie, który jednak wystarcza do zaspokojenia potrzeb przetwórstwa. Spowodowało to w ostat…

Niska podaż żywca utrudnia zaspokojenie ...

11.09.2023

Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po…

Niska podaż żywca. Spadek eksportu wiepr...

04.09.2023

Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. …

Przyszłość polskiego rolnictwa

28.08.2023

Wojna w Ukrainie jak w soczewce pokazała główne problemy polskiego rolnictwa. Przy okazji była doskonałym polem obserwacji potencjalnych scenariuszy. Ich realiz…

Tuczniki w Polsce skupowane są poniżej c...

14.08.2023

W krajach unijnych na rynku żywca wieprzowego dominuje słaby popyt. Jego skutkiem były spadki cenowe zainicjowane w Niemczech, gdzie cena tuczników VEZG w 31 ty…

Dlaczego w Polsce zwykle łatwiej założyć...

02.08.2023

Łatwość, z jaką importerzy śmieci wprowadzają do kraju tysiące ton odpadów, w tym szkodliwe i toksyczne odpady chemiczne czy medyczne, budzi wiele pytań. Szczeg…

Niska podaż żywca ponownie sprzyja wzros...

31.07.2023

W wielu krajach unijnych panuje stabilizacja cen skupu żywca wieprzowego. Boczny trend cenowy w Niemczech na rynku UE. Nawet kraje Europy Południowej, przeżywaj…

Krajowe spadki cen skupu świń zostały za...

24.07.2023

Większe spożycie wieprzowiny sezonowo notowane jest na południu Europy w rejonach intensywnej turystyki. Upały panujące w tym roku nie służą jednak turystyce i …

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum