Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Szanowny Pan
Bogdan Konopka
Główny Lekarz Weterynarii
Znak: KZ/2021/201
Szanowny Panie Ministrze!
Nasza organizacja zwracała wielokrotnie uwagę na trudności ze skupem żywca wieprzowego w strefach niebieskich. Działając w ramach Branżowego Porozumienia ds./ Walki z ASF (dalej POROZUMIENIE) wnioskowaliśmy o występowanie z wnioskami do Komisji Europejskiej w sprawie znoszenia stref niebieskich już po trzech miesiącach od daty zlikwidowana ogniska zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi. W 2020 roku udało się znieść strefy niebieskie w 150 gminach, co jest niewątpliwie sukcesem Inspekcji Weterynaryjnej oraz rolników, którzy podnieśli poziom zabezpieczenia epizootycznego w swoich chlewniach.
We wnioskach ze spotkania POROZUMIENIA z GIW z dnia 25 listopada 2020 roku w punkcie 6 zapisaliśmy:
„Zarówno PLW jak i organizacje branżowe powinny wykazać inicjatywę i wskazywać strefy, które mogą być zgłaszane do KE. Wnioski kierowane do KE przez stronę rządową o zdjęcie strefy powinny być wspierane stanowiskiem organizacji branżowych, co może przyspieszyć wydawanie pozytywnych decyzji przez unijny komitet”.
Uważamy, że to słuszna droga, dlatego zgłaszamy do Pana Ministra następujące gminy z województwa warmińsko-mazurskiego o wyłączenie z obszaru zagrożenia wymienionego w części III załącznika do decyzji wykonawczej Komisji nr 2014/709 i przeniesienie do części II załącznika ww. decyzji:
Różnica cen skupu w strefie niebieskiej i czerwonej sięga ponad 50 groszy za kg żywca. Zważywszy na obecną sytuację rynkową, zmiana strefy z niebieskiej na czerwoną może uchronić wielu producentów przed bankructwem.
Z poważaniem
Aleksander Dargiewicz
Prezes Zarządu