Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Zakaz stosowania komponentów GMO do 1 stycznia 2025

Zakaz stosowania komponentów GMO do 1 stycznia 2025

17.11.2020

W dniu 10 listopada br. POLPIG oraz 5 innych organizacji rolniczych zwróciło się do ministra rolnictwa z apelem o pilną nowelizację ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. (Dz.U. z 2019 r. poz. 269 z późn. zm.) w zakresie usunięcia wejścia w życie z dniem 1 stycznia 2021 r. zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego.  Wnioskowaliśmy o wprowadzenie moratorium na zakaz stosowania pasz opartych o komponenty GMO na minimum 6 lat, a także wprowadzenie skutecznego programu wspierającego produkcję i przerób rodzimego białka.

Do Sejmu 13 listopada 2020r. wpłynął Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach przedłużający memorandum na zakaz stosowania komponentów GMO do produkcji pasz. Chodzi tu głównie o importowaną soję, która jest obecnie głównym składnikiem białkowym w paszach dla drobiu i świń.

Propozycja poselska wychodzi naprzeciw naszym oczekiwaniom. W projekcie noweli ustawy proponuje się memorandum na zakaz stosowania komponentów GMO do 1 stycznia 2025 r. W uzasadnieniu noweli podano, że analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, że w naszej strefie klimatycznej praktycznie na obecną chwilę nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla młodego drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość węglowodanów strukturalnych (włókna) oraz substancji antyodżywczych (alkaloidy, taniny).

Zobacz projekt nowelizacji ustawy >

Zobacz apel 6 organizacji branżowych >

Wzrosty cen skupu żywca wieprzowego przy...

27.03.2023

W okresie przedświątecznym europejski rynek wieprzowiny notuje wzrosty cenowe w wielu krajach UE. W stosunku do poprzedniego tygodnia w Hiszpanii cena tuczników…

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum