Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
W dniach 13-14 czerwca 2023 r. odbyła się w Krakowie 27 międzynarodowa konferencja dla lekarzy weterynarii – specjalistów chorób świń. Konferencja zorganizowana została pod tytułem „Zrównoważona produkcja świń; antybiotyki konieczność czy zagrożenie” przez Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR w Krakowie. POLPIG był jednym ze współorganizatorów konferencji, której istotnymi elementami było wystąpienia Antonio Tavares’a – przewodniczącego COPA-COGECA grupy roboczej „Wieprzowina” oraz debata dotycząca zasad współpracy lekarzy weterynarii z producentami świń, zatytułowana „Co ułatwia, a co utrudnia współpracę lekarzy weterynarii z producentami świń”.
COPA-COGECA reprezentuje w Unii Europejskiej interesy rolników i ma ważny głos przy tworzeniu prawa regulującego między innymi zagadnienia związane z szeroko pojętą produkcją zwierzęcą, w tym z produkcją trzody chlewnej. W swoim referacie zatytułowanym „Poglądy COPA-COGECA na sprawy ochrony zdrowia zwierząt i dobrostan” Antonio Tavares odniósł się do braku równowagi między inwestycjami w dobrostan zwierząt a wynikami ekonomicznymi. Koszty zachowania dobrostanu często nie są rekompensowane przez rynek. Niektóre kwestie związane z dobrostanem zwierząt, jak zapewnianie świniom większej przestrzeni, stoją w sprzeczności z innymi aspektami zrównoważonego rozwoju. Podwyższa to znacznie koszty produkcji i zwiększa emisję gazów cieplarnianych, obniżając zarazem dochody gospodarstw. Niespójne prawo ograniczające zdolność hodowców do osiągnięcia niektórych celów środowiskowych wpływa negatywnie na cały sektor rolnictwa. Prawodawstwo dotyczące dobrostanu zwierząt musi opierać się na dowodach naukowych, a nie ideologii – podkreślał Tavares. Proponowane rozwiązania należy przetestować w rzeczywistych warunkach, aby upewnić się, że producenci nie zmienią technologii w sposób zagrażający innym aspektom zrównoważonego rozwoju lub dobrostanu zwierząt.
Antonio Tavares Przewodniczący COPA-COGECA Grupa Wieprzowina (fot. A. Dargiewicz)
Antonio Tavares Przewodniczący COPA-COGECA Grupa Wieprzowina (fot. A. Dargiewicz)
Bardzo interesująco wypadła debata zatytułowana „Co ułatwia, a co utrudnia współpracę lekarzy weterynarii z producentami świń”. W debacie tej wzięli udział m.in. nasi członkowie w osobach: Rafał Niemyjski (Agri Plus), Stanisław Niemyjski (Choice Genetics) oraz Janusz Wojtczak (InterAgri), którzy wskazywali na praktycznych przykładach nowe kierunki współpracy producentów świń z lekarzami weterynarii. Rozmówcy podkreślali coraz większą rolę lekarzy weterynarii w zapobieganiu przenikania patogenów do stada, lepszą współpracę z żywieniowcami obsługującymi stada w celu dopasowania pasz do poszczególnych grup technologicznych oraz potrzebę częściowego wynagradzania lekarzy weterynarii w zależności od wyników produkcyjnych. Dyskusję poprowadził prof. Zygmunt Pejsak.
Od lewej: prof. Zygmunt Pejsak, Rafał Niemyjski, Stanisław Niemyjski, Janusz Wojtczak, Marian Porowski (fot. A. Dargiewicz)
Od lewej: Rafał Niemyjski, Stanisław Niemyjski, Janusz Wojtczak, Marian Porowski (fot. A. Dargiewicz)