Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

Polpig wspiera akcję EFSA #stopASF

07.09.2022

PolPig wspiera EFSA w wysiłkach na rzecz powstrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Europie. Organizacja przedłuża kampanię o trzeci rok i…

Polscy hodowcy potrzebują cen referencyj...

06.09.2022

PolPig opracował szereg rekomendacji praktycznych dla strategii rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej. Jedną z nich jest ustalenie cen referencyjnych. Sektor…

Elementy strategii rozwoju sektora trzod...

05.09.2022

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i prz…

Stabilizacja cen skupu świń w UE

05.09.2022

Siłą napędową rosnących cen żywca wieprzowego w ostatnich tygodniach była stosunkowo niska podaż tuczników oraz wzrost popytu na wieprzowinę zarówno na rynku eu…

Diagnoza sytuacji w krajowym sektorze tr...

01.09.2022

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i prz…

Niedobory CO2 na liniach ubojowych mogą ...

29.08.2022

Rosnące wysokie koszy pasz i utrzymujący się przez stosunkowo długi okres brak opłacalności produkcji były powodem likwidacji wielu stad trzody chlewnej w UE. W…

„Ekologiczne” nieścisłości...

26.08.2022

Polpig jako członek inicjatywy #HodowcyRazem walczy z manipulacjami i przekłamaniami dotyczącymi produkcji zwierzęcej. Zapraszamy do lektury polemiki w tekstem …

Mała podaż żywca oraz dobry popyt winduj...

22.08.2022

Mała podaż żywca oraz dobry popyt ze strony ubojni na surowiec charakteryzował 33 tydzień roku w większości krajów unijnych. Impulsy do wzrostu cen skupu były j…

Wzrostowy trend cen skupu żywca wieprzow...

16.08.2022

Wzrostowy trend cen skupu żywca wieprzowego w wielu krajach unijnych jest kontynuowany. Powodem jest spadek wagi ubojowej, niska podaż tuczników (upały, spadek …