Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Obecne ceny skupu żywca wieprzowego nie umożliwiają szybkiego odrobienia poniesionych wcześniej strat

Obecne ceny skupu żywca wieprzowego nie umożliwiają szybkiego odrobienia poniesionych wcześniej strat

11.04.2022

W 14 tygodniu dynamika wzrostu cen tuczników w krajach Unii Europejskiej spadła. W Hiszpanii, która ciągle odczuwa niską podaż tuczników, ceny wzrosły najbardziej (+8₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia. Dania podniosła ceny (+7₵) ze względu na ożywiony handel mięsem. We Francji i Austrii ceny wzrosły nieco łagodniej (+4₵).  W Belgii cena została utrzymana. W Holandii pojawiły się niewielkie obniżki cen skupu (-3₵) – informuje ISN.

Wielu ekspertów upatruje przyczynę tej sytuacji w złej pogodzie oraz w braku w akceptacji wzrostu cen produktów wieprzowych przez sieci handlowe i eksporterów. Zwracają uwagę, że potrzebny jest pewien okres na wynegocjowanie nowych kontraktów na zmienionych warunkach. Nowe umowy z sieciami, rozpoczynający się sezon grillowy, sezon turystyczny w powiązaniu z mniejszą podażą żywca mogą dać impuls do dalszych wzrostów cen, co jest to niezbędne do zapewnienia opłacalności produkcji hodowcom świń przy rosnących cenach pasz, energii i gazu.

W Niemczech rynek jest zbilansowany. Zapotrzebowanie ubojni jest wystarczająco pokrywane przez podaż żywca. W notowaniach VEZG w dniu 6/04/2022 cena tuczników została utrzymana na poziomie z tygodnia poprzedniego 1,95 €/kg (wbc).

Krajowa cena skupu świń w ostatnim okresie nie nadążała za wzrostami w liczących się krajach unijnych. Hodowcy oczekiwali, pomimo umacniającego się złotego do euro, łagodnego trendu rosnącego w okresie przedświątecznym. Nadzieje te jednak nie spełniły się. Za klasę E w Polsce zakłady płacą już od kilku tygodni średnio 8,50 zł/kg.

W związku z dynamicznym wzrostem kosztów produkcji obecne ceny skupu żywca nie umożliwiają szybkiego odrobienia poniesionych wcześniej strat. Wielu hodowców myśli o likwidacji produkcji świń, co może w konsekwencji doprowadzić do jeszcze większego ograniczenia krajowego pogłowia.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum