Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
21-01-2022 kończą się konsultacje unijne w sprawie dobrostanu zwierząt

21-01-2022 kończą się konsultacje unijne w sprawie dobrostanu zwierząt

20.01.2022

Rozwój produkcji zwierzęcej zmierza w kierunku ograniczenia wpływu na środowisko naturalne, ochronę klimatu oraz poprawy dobrostanu zwierząt. Przyszłe cele nie tylko zostały określone przez polityków, ale również zmian domaga się szeroko rozumiane społeczeństwo.

W przestrzeni medialnej pojawiają się jednak coraz częściej informacje bazujące na emocjach, które przeciwstawiają się rzekomej bezduszności, tragicznym warunkom chowu i okrucieństwie hodowców.

Tymczasem poprawa dobrostanu zwierząt nie stoi w sprzeczności z interesem producentów żywca czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Zwierzęta utrzymywane w lepszych warunkach odznaczają się bowiem lepszym zdrowiem i wynikami produkcji, co ma zasadnicze przełożenie na niższe jednostkowe koszty produkcji. Zwierzęta zestresowane, chore, zmarznięte czy przegrzane częściej chorują i słabo przyrastają. Zamiast przychodu przynoszą hodowcy straty. Również transport w nieodpowiednich warunkach stresuje zwierzęta i wpływa na powstawanie wad mięsa, a więc i jego cenę.

W przyszłych regulacjach zależy nam jednak na wprowadzaniu rozwiązań i technologii praktycznych, opartych na badaniach naukowych powiązanych z rynkiem. Jesteśmy za zmianami, ale powinny być one racjonalne.

Aby wziąć udział w tych konsultacjach publicznych, należy wypełnić kwestionariusz online dostępny na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Wzrosty cen skupu żywca wieprzowego przy...

27.03.2023

W okresie przedświątecznym europejski rynek wieprzowiny notuje wzrosty cenowe w wielu krajach UE. W stosunku do poprzedniego tygodnia w Hiszpanii cena tuczników…

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum