Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
21-01-2022 kończą się konsultacje unijne w sprawie dobrostanu zwierząt

21-01-2022 kończą się konsultacje unijne w sprawie dobrostanu zwierząt

20.01.2022

Rozwój produkcji zwierzęcej zmierza w kierunku ograniczenia wpływu na środowisko naturalne, ochronę klimatu oraz poprawy dobrostanu zwierząt. Przyszłe cele nie tylko zostały określone przez polityków, ale również zmian domaga się szeroko rozumiane społeczeństwo.

W przestrzeni medialnej pojawiają się jednak coraz częściej informacje bazujące na emocjach, które przeciwstawiają się rzekomej bezduszności, tragicznym warunkom chowu i okrucieństwie hodowców.

Tymczasem poprawa dobrostanu zwierząt nie stoi w sprzeczności z interesem producentów żywca czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Zwierzęta utrzymywane w lepszych warunkach odznaczają się bowiem lepszym zdrowiem i wynikami produkcji, co ma zasadnicze przełożenie na niższe jednostkowe koszty produkcji. Zwierzęta zestresowane, chore, zmarznięte czy przegrzane częściej chorują i słabo przyrastają. Zamiast przychodu przynoszą hodowcy straty. Również transport w nieodpowiednich warunkach stresuje zwierzęta i wpływa na powstawanie wad mięsa, a więc i jego cenę.

W przyszłych regulacjach zależy nam jednak na wprowadzaniu rozwiązań i technologii praktycznych, opartych na badaniach naukowych powiązanych z rynkiem. Jesteśmy za zmianami, ale powinny być one racjonalne.

Aby wziąć udział w tych konsultacjach publicznych, należy wypełnić kwestionariusz online dostępny na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

W Polsce ceny skupu świń pozostają stabi...

02.10.2023

Presja cenowa na skup żywca wieprzowego zmalała w całej Europie. Niska podaż żywca jest wystarczająca do potrzeb przetwórstwa. Sprzedaż wieprzowiny na rynku uni…

XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA ...

02.10.2023

W dniach 2 i 3 października 2023 roku  w Hotelu „Filmar”, ul.Grudziądzka 39-43 w Toruniu odbędzie się XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA „ETYCZNE I PRAWNE A…

Polska dołącza do EFSA w ogólnoeuropejsk...

29.09.2023

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem Weterynarii łączą siły w 2023 r. w ogólnoeuropejskiej kampanii wspierającej wal…

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

29.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień. tuczniki 2023/3…

Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją ...

25.09.2023

Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych …

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

22.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień.     &…

W Polsce w tygodniu 37 zanotowano wzrost...

18.09.2023

Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku pozostaje dalej na niskim poziomie, który jednak wystarcza do zaspokojenia potrzeb przetwórstwa. Spowodowało to w ostat…

Niska podaż żywca utrudnia zaspokojenie ...

11.09.2023

Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po…

Niska podaż żywca. Spadek eksportu wiepr...

04.09.2023

Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. …

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum