Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

09.08.2021

Ceny skupu żywca wieprzowego w UE pozostają dalej pod presją. Niska podaż żywca spotkała się małym popytem ze strony przetwórców, którzy znacznie ograniczyli swoje dostawy do Chin. Wieprzowina hiszpańska, aby mogła konkurować na rynku unijnym, musiała zostać mocno przeceniona. Niektóre zakłady mięsne przeszły na czterodniowy tydzień ubojowy. W rezultacie pojawiła się presja na ceny skupu żywca wieprzowego na Półwyspie Iberyjskim. W ostatnim tygodniu cena spadła o 4 centy. Był to już siódmy z rzędu spadek cen skupu żywca.

W Danii cena skupu tuczników spadła o 3 centy, w Holandii o 6 centów. We Francji cena pozostała bez zmian. Jedynie niska podaż tuczników we Włoszech oraz większa liczba turystów spowodowała wzrost cen skupu o 6 centów w porównaniu do poprzedniego tygodnia.

W Niemczech w ostatnich 2 tygodniach nie było żadnych ruchów cenowych, chociaż trzy duże rzeźnie wywierały presję na cenę skupu tuczników płacąc 1,37 €/kg (wbc) za tuczniki skupowane poza kontraktem. U naszych zachodnich sąsiadów podaż żywca zaczęła ponownie rosnąć powodując trudniejszą sprzedaż żywca. Sygnały o znikomym zainteresowania kupnem żywca wieprzowego dochodzące z małej niemieckiej giełdy sugerowały dalszy spadek cen skupu. W dniu 4/08/2021 w notowaniach VEZG cena spadła o 5 centów do wysokości 1,37 €/kg (wbc).

Na rynku krajowym przez ostatni tydzień obserwowaliśmy odwrotny trend. Z powodu objęcia strefą czerwoną terenów o znacznej koncentracji produkcji trzody chlewnej, zaczęło brakować tuczników pochodzących ze stref wolnych od ASF. Krajowe zakłady przetwórcze zaczęły importować żywiec z krajów zachodnich (głównie Belgia i Niemcy), które oferowały konkurencyjne ceny. Zważywszy na utrzymujące się wysokie ceny pasz, sytuacja krajowych producentów świń jest bardzo trudna, a w strefach czerwonych – dramatyczna. Albowiem zainteresowanie odbiorem świń ze strefy III jest znikome. Za tuczniki w klasie E ze strefy wolnej rolnicy średnio otrzymują 6,35 zł/kg.

A. Dargiewicz

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum