Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności

27.09.2021

Europejski rynek mięsa stabilizuje się. Według notowań ISN, poza Hiszpanią i Francją, gdzie ceny spadły o 3 centy, pozostałe kraje nie zanotowały zmian cenowych. Brak impulsu dla wzrostu hiszpańskiego eksportu do Chin powoduje lokowanie niewywiezionej wieprzowiny na rynku unijnym. Dodatkowo Półwysep Iberyjski zmaga się z sezonowym wzrostem podaży żywca wieprzowego, co powoduje cotygodniowy spadek cen skupu od 14 tygodni.

Rośnie liczba ubijanych loch w Niemczech. Rynek ulega samoregulacji. Powodem jest brak opłacalności. Niski popyt na żywiec wieprzowy wywiera presję na ceny skupu przy wysokich kosztach paszy. W niektórych chlewniach świnie przerastają, gdyż ich obiór jest przekładany na kolejne tygodnie. Według ISN, w kilku rzeźniach i przetwórniach brakuje personelu lub są one objęte ograniczeniami kwarantanny związanymi z Covid-19. Wywołuje to przestoje w zakładach i problemy ze sprzedażą żywca zwłaszcza w północno-zachodnich i wschodnich Niemczech. Niektóre niemieckie sieci handlowe rozpoczęły dodatkowe kampanie reklamowe wieprzowiny, aby nadać  rozmach sprzedaży.  Większość uczestników rynku  niemieckiego spodziewa się stabilnych cen żywca w najbliższej przyszłości. W notowaniach VEZG w dniu 22/09/2021 cena tuczników została utrzymana na poziomie 1,25 €/kg (wbc) już po raz trzeci z rzędu.

W Polsce cena skupu żywca wieprzowego spada z tygodnia na tydzień. Zakłady przetwórcze narzekają na pełne magazyny z mięsem wieprzowym. W ostatnim okresie spadki nieco wyhamowały. Ubiegły tydzień przyniósł przecenę średnio o 5 groszy za kilogram wbc. W rezultacie średnia cena kl. E wyniosła 5,60 zł/kg. Pogarsza to i tak dramatyczną sytuację rolników produkujących trzodę chlewną w kraju, zważywszy utrzymujące się wysokie koszty paszy.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum