Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Ceny skupu wieprzowiny najniższe od pięciu lat

Ceny skupu wieprzowiny najniższe od pięciu lat

30.11.2020

W 48 tygodniu na unijnych rynkach cena skupu tuczników spadła od 4 do 9 centów za kg (wbc). Głównym powodem jest pandemia Covid-19. Zamknięte restauracje, brak imprez masowych, reżim sanitarny wprowadzony w zakładach mięsnych i niewystarczająca liczba pracowników na liniach przetwórczych składają się na kryzysowy obraz branży. Duńskie zakłady pozbawione możliwości eksportu wieprzowiny do Chin z powodu wykrycia koronawirusa u pracowników lokują wieprzowinę po niskich cenach na rynku unijnym.

Utrata przez Niemcy możliwości eksportowych do Chin z powodu ASF spowodowała dużą nadwyżkę nieubitego żywca. Uruchomienie nowej linii przetwórczej w największym niemieckim zakładzie w miejscowości Rheda-Wiedenbrück zwiększyło moce ubojowe o 40 tys. tuczników tygodniowo. Nadwyżka żywca oczekująca na ubój już nie rośnie. Według ISN pojawiła się nawet możliwość jej stopniowej redukcji. Według notowań ISN najwyższa cena skupu utrzymuje się w Hiszpanii 1,55 €/kg a najniższa w Belgii 1,00 €/kg (wbc). W dniu 25/11/2020 cena w Niemczech została utrzymana na niskim poziomie 1,19 €/kg (wbc).

W kraju średnia cena skupu w wadze żywej tuczników w strefie białej wynosi 3,50 zł/kg (najniższa cena od pięciu lat), a na odbiór rolnicy czekają około 2 tygodni. W strefach ASF ceny są niższe nawet o 1 zł/kg. Potrzebne jest wsparcie ze strony państwa i UE. Samoregulacja rynku przyniesie dramaty wielu rodzin rolniczych.

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum