Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Dramat rolników utrzymujących świnie trwa

Dramat rolników utrzymujących świnie trwa

11.10.2021

W notowaniach VEZG cena w Niemczech spadła o 4 centy do wysokości 1,20 €/kg (wbc). Niemiecki rynek jest obecnie zalewany wieprzowiną ubujną, zwłaszcza z Hiszpanii. Pierwsze sygnały o rosnącej presji na ceny tuczników pojawiły się już w 39 tygodniu roku. Cena skupu tuczników została zmniejszona o 1 cent do poziomu 1,24 €/kg (wbc). Duże rzeźnie nie uznały tak małej redukcji ceny i prowadziły skupy w oparciu o swoje cenniki. Wobec dużej sezonowej podaży żywca oraz słabego zapotrzebowania ze strony przetwórstwa w notowaniach VEZG w 40 tygodniu obniżono ceny skupu o dalsze 4 centy do wysokości 1,20 €/kg wagi poubojowej.

W rzeźniach niemieckich brakuje również personelu zajmującego się ubojem i rozbiorem. Obecnie skup jest mniejszy i powiększa się nadwyżka żywca na rynku. Szczególnie jest to widoczne w północno-zachodniej części Niemiec.

W notowaniach ISN tuczniki w Hiszpanii potaniały o 4 centy. To już szesnasta z rzędu tygodniowa obniżka cen skupu żywca wieprzowego. Półwysep Iberyjski wszedł w sezonowy wzrost podaży tuczników przy mniejszej liczbie turystów i ograniczonych dostawach do Chin. Większa podaż żywca wynika ze wzrostu pogłowia świń o 3,3% r/r.

W Holandii presja cenowa spowodowała obniżenie cenników skupowych o 5 centów. Do pogorszenia nastrojów również przyczynił się spadek cen podrobów na rynkach eksportowych.

W kraju dramat rolników utrzymujących świnie trwa. Pojawiają się sygnały likwidacji stad z powodu braku opłacalności produkcji. Wyrównanie strat z powodu niższych cen świń w strefach ASF jeszcze nie dotarło do rolników. Krajowe skupy oferują średnio za tuczniki w klasie E 5,30 zł/kg (-25 gr/kg t/t) przy rosnących cenach pasz.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum