Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Kolejne pozytywne sygnały z rynku. Cena skupu tuczników stopniowo pnie się do góry

Kolejne pozytywne sygnały z rynku. Cena skupu tuczników stopniowo pnie się do góry

15.02.2021
  • Wysokie ceny paszy, ograniczenia z powodu ASF oraz Covid-19 są przyczyną trudności na europejskim rynku trzody chlewnej. Brak unijnej interwencji prowadzi do redukcji pogłowia świń. W Niemczech eksperci przewidują, że pogłowie świń może spaść o 10% w 2021 roku.

 

  • Pojawiają się pierwsze sygnały pozytywne. W notowaniach ISN cena tuczników po uboju w Hiszpanii wzrosła do poziomu 1,49 €/kg (+2₵/kg t/t), a w Belgii do 1,03 €/kg (+1₵ /kg t/t). Różnica cen skupu między tymi krajami jest widoczna i wynosi aż 46 centów. Hiszpania od dłuższego czasu korzysta z rosnących możliwości eksportu do Chin w miejsce Niemiec. Prognozy USDA wskazuję w miarę odbudowy produkcji wieprzowiny w Chinach, w 2021 roku import wieprzowiny może spaść nawet o 10%.

 

  • Niemcy od września 2020 roku po potwierdzeniu przypadku ASF u dzików pogrążone są w kryzysie. Liczba tuczników oczekujących na ubój zmniejsza się z tygodnia na tydzień zmniejszając stopniowo presję na cenę skupu. Atak zimy utrudnia jednak transport żywca do rzeźni, co spowalnia tempo redukcji nadwyżki żywca wieprzowego. Jeżeli pandemia Covid-19 nie stanie na przeszkodzie, to można liczyć, że za kilka tygodni niemiecka nadwyżka żywca zostanie zagospodarowana, co otworzy możliwość wzrostów cen skupu. Ale zanim się to wydarzy cena w Niemczech pozostanie bez zmian. W dniu 10/02/2021 w notowaniach VEZG cena w Niemczech pozostała bez zmian i wyniosła 1,19 €/kg (wbc).

 

  • W notowaniach krajowych swoje odzwierciedlenie znalazło ograniczenie podaży żywca. Cena skupu tuczników stopniowo pnie się do góry. W szóstym tygodniu 2021 r. średnia cena skupu w KL E wzrosła o 15 groszy pomimo utrzymania ceny w Niemczech bez zmian. Wszystko jednak wskazuje na to, że wzrost cen skupu trzody chlewnej w Niemczech to kwestia najbliższych tygodni.

 

Zobacz najnowsze notowania

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum