Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Narastające trudności na unijnym rynku wieprzowiny

Narastające trudności na unijnym rynku wieprzowiny

23.08.2021

Głównym powodem narastających trudności na rynku wieprzowiny jest brak popytu na unijną wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich, a szczególnie Chin. Ograniczenie eksportu unijnego szybko przyczyniło się do zapełnienia magazynów chłodniczych wieprzowiną. Dodatkowo sezonowo wzrasta podaż żywca na niemieckim rynku, co potęguje problemy ze zbytem tuczników szczególnie w północnych Niemczech. Po krótkim okresie stabilizacji w notowaniach VEZG ceny tuczników w Niemczech w dniu 18/08/2021 ponownie spadły o 7 centów do wysokości 1,30 €/kg (wbc).

W Danii cena spadła o -5₵/kg, a utrzymujący się eksport do Japonii i innych krajów azjatyckich nie pozwala na stabilizację cen. Notowania w Hiszpanii spadły (-2₵/kg) po raz dziewiąty z rzędu, co jest rynkową anomalią w tym okresie roku (ISN). Trzy hiszpańskie zakłady przetwórcze straciły licencję eksportową na Chiny, a popyt na wieprzowinę wśród turystów jest daleki od tego jaki był notowany przed pandemią Covid-19.

Oficjalnie rząd chiński podaje, że pogłowie świń w tym kraju zostało odbudowane do stanu sprzed wybuchu epidemii ASF. Problemem pozostają wysokie koszty, które ograniczają rentowność produkcji oraz trudności w pozyskaniu pracowników do chlewni.

W notowaniach krajowych dalej poszukiwane są tuczniki ze strefy wolnej od ASF przy jednoczesnym ograniczonym zainteresowaniu skupem tuczników ze strefy III. Różnica cenowa w skupie świń między strefą wolną i czerwoną wynosi nawet 1 zł za kilogram wagi poubojowej. Wiele świń jest poprzerastanych ze względu na brak odbioru. W strefie wolnej od ASF skupujący płacą średnio 6,30 zł/kg kl. E, a ceny spadają wolniej niż w Niemczech.

A. Dargiewicz

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum