Misja
Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.
KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW - PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ
Zimna i deszczowa pogoda nie sprzyjała grillowaniu, co wpłynęło na mniejszy popyt na mięso. W Niemczech ceny wieprzowiny znacznie spadły z powodu niskiego zapotrzebowania i dużej podaży. Niezadowalające wyniki sprzedaży mięsa zmusiły zakłady mięsne do obniżenia cen skupu tuczników o 10 eurocentów do poziomu 2,10 €/kg (wbc). Niemieccy przetwórcy zmniejszyli produkcję i liczbę ubojów, aby dostosować się do spadającego popytu. Nawet Mistrzostwa Europy w piłce nożnej nie zwiększyły sprzedaży mięsa, a początek wakacji dodatkowo osłabił popyt. Niemcy sezonowo wyjeżdżają na wakacje na południe Europy. Wraz z turystami przenosi się na południe konsumpcja wieprzowiny, co podniesie popyt na żywiec w Hiszpanii.
Krajowe ceny skupu tuczników spadają zgodnie z trendem niemieckim. Niestety przewidywane są dalsze spadki cen z powodu spodziewanego ograniczenia popytu. Albowiem wprowadzenie dodatkowych ceł w UE na chińskie samochody elektryczne może spowodować zapowiadane reperkusje chińskie w postaci ceł odwetowych na unijną wieprzowinę. Odczujemy to również w Polsce. Niższe marże unijnych eksporterów osłabią dodatkowo popyt i przełożą się na spadki ceny cen skupu w całej Wspólnocie.
Wysyp ognisk ASF, szczególnie w Wielkopolsce, nie napawa optymizmem. Zanotowaliśmy już łącznie 17 ognisk w kraju, a dopiero mamy początek lipca i kilka miesięcy przed sobą sezonowego pojawiania się wirusa ASF chlewniach. Strefy czerwone podlegają dodatkowym wymaganiom w przemieszczaniu świń, a mięso może być wyłącznie kierowane na rynek krajowy. Ceny oferowane hodowcom są o kilkadziesiąt groszy niższe niż w pozostałych obszarach. Do tej pory rząd nie zdecydował się o rekompensowanie niższych cen skupu żywca wieprzowego pochodzącego ze stref czerwonych.
A. Dargiewicz | POLPIG