Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Nowe impulsu do wzrostu cen skupu może przynieść obniżona podaż żywca oraz poprawa pogody i sezon grillowy

Nowe impulsu do wzrostu cen skupu może przynieść obniżona podaż żywca oraz poprawa pogody i sezon grillowy

25.04.2022

W tygodniu przedświątecznym liczba dni ubojowych była mniejsza, a unijne zakłady przetwórcze ograniczyły produkcję. Wielu pracowników zakładów mięsnych wyjechało na święta. Umiarkowana podaż żywca była wystarczająca na potrzeby przetwórstwa. Po Świętach Wielkanocnych europejski rynek żywca wieprzowego jest zróżnicowany. W Hiszpanii, Danii, Francji i Austrii nie zanotowało zmian cenowych. W stosunku do ubiegłego tygodnia ceny skupu tuczników wzrosły we Włoszech (+2₵). Spadki zanotowano w Holandii (-6₵) i Belgii (-5₵) – informuje ISN.

W Niemczech rynek jest zbilansowany. W dniu 20/04/2022 w notowaniach VEZG cena skupu tuczników została utrzymana bez zmian na poziomie 1,95€/kg (wbc).

Na krajowym rynku w ostatnim tygodniu nie zanotowało znaczących ruchów cenowych. W stosunku do ubiegłego tygodnia średnia cena skupu tuczników w kl. E pozostała niezmieniona i wyniosła 8,50 zł/kg. Wysokie koszty pasz i energii wstrzymują wstawienia prosiąt do tuczu w wielu chlewniach, co spowoduje obniżenie podaży tuczników w następnych miesiącach. Nowe impulsy do wzrostu cen skupu spodziewane są kolejnych tygodniach wraz z poprawą pogody i rozpoczęciem sezonu grillowego.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum