Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Ograniczona podaż żywca wieprzowego powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu

Ograniczona podaż żywca wieprzowego powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu

27.06.2022

Impuls popytowy na wieprzowinę zaznaczył się nie tylko na południu Europy ale również w krajach Europy Centralnej. Podobnie jak w ubiegłych latach okres wakacyjny przyniósł wzrost konsumpcji, a wysokie temperatury obniżyły podaż żywca na skutek słabych przyrostów zwierząt. Handlowcy notują wzrost sprzedaży produktów wieprzowych na unijnym rynku, a ubojnie z coraz większym trudem pokrywają zapotrzebowanie na surowiec. Eksporterzy również podkreślają większe zainteresowanie unijną wieprzowiną ze strony państw azjatyckich. W rezultacie cena skupu tuczników rośnie.

W Notowaniach ISN Irlandia podniosła ceny o 4₵, Hiszpania o 2₵, a Belgia o 1₵ za kilogram wagi ciepłej. Ceny pozostały bez zmian w Danii i Francji.

W notowaniach VEZG u naszych zachodnich sąsiadów tuczniki w następnym tygodniu będą skupowane w cenie 1,85 €/kg (+5₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia.

Na rynku krajowym zakłady zaczynają gorączkowo poszukiwać surowca do uboju, co przynosi wzrosty cen skupu. Średnia cena skupu w klasie E wynosi obecnie 8,60 zł/kg (+0,20) w stosunku do ubiegłego tygodnia. Ograniczona podaż powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu żywca, co znajdzie odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów wieprzowych na półkach sklepowych.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum