Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Optymizm ponownie pojawił się wśród producentów trzody chlewnej. Ceny skupu żywca pną się w górę

Optymizm ponownie pojawił się wśród producentów trzody chlewnej. Ceny skupu żywca pną się w górę

08.03.2021

Zmniejszona podaż żywca wieprzowego spotkała się ze wzrostem zainteresowania i popytu na wieprzowinę na rynkach wielu krajów europejskich. Ceny skupu tuczników w 9 tygodniu wzrosły zdecydowanie od 3 do 10 centów w przeliczeniu na wartość tuszy: Belgia (+10₵ t/t), Hiszpania (+7₵ t/t), Francja (+3₵ t/t). Z dużych producentów wieprzowiny tylko Dania nie podniosła cenników. Spada waga ubojowa w krajach unijnych.

W Niemczech w dniu 3/03/2021 cena tuczników wzrosła o kolejne 10 centów do wysokości 1,40 €/kg (wbc). W ciągu ostatnich trzech tygodni cena wzrosła o 21 centów. Sezonowo ceny rosły w tym okresie roku, jednakże skala podwyżek jest zaskoczeniem dla uczestników rynku.

Krajowe zakłady mięsne coraz bardziej konkurują o surowiec, który posłuży do produkcji szykowanej na Święta Wielkanocne. W notowaniach krajowych wzrost ceny prawdopodobnie spowodowany jest mniejszym importem prosiąt w listopadzie 2020 z Danii. Mniejsza podaż żywca może także być związana z niskimi temperaturami w lutym br., które mogły przyczynić się do wolniejszych przyrostów zwierząt. Producenci żywca licząc na dalsze wzrosty cen wstrzymują się ze sprzedażą, co jeszcze bardziej napędza wzrost cen. Obecnie średnia cena tuczników skupowanych w wadze żywej wynosi 4,90 zł/kg. W klasie E tuczniki są skupowane po średniej cenie 6,50 zł/kg.

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Czy hodowcy tuczników osiągną jeszcze w ...

27.11.2022

Od około już 2 lat hodowcy trzody chlewnej zmagają się problemem braku opłacalności produkcji. Epidemia ASF zablokowała możliwość handlu z większością istotnych…

Czy dopłaty uratują produkcję świń?...

21.11.2022

Jak ratować branżę? Czy podejmowane kroki są słuszne? O tym na Forum Rolników i Agrobiznesu, podczas sesji ŚWINIE podyskutują szefowie związków branżowych z min…

Rosną zamówienia przedświąteczne na rynk...

21.11.2022

Rosną zamówienia przedświąteczne, co oznacza, że powróciła wiara handlowców w większą sprzedaż produktów wieprzowych w najbliższych tygodniach. Co prawda w noto…

Na rynku krajowym pojawiły się pierwsze ...

14.11.2022

Na unijnym rynku żywca wieprzowego dominuje stabilny trend cenowy. Poza Francją i Hiszpanią, gdzie ceny skupu tuczników w wadze poubojowej spadły o kolejne 5 i …

Zapraszamy na 8 Europejski Kongres Menad...

08.11.2022

Z przyjemnością informujemy, iż 16 listopada 2022 r. w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym odbędzie 8. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu. To spotk…

Oferowane ceny skupu żywca wieprzowego n...

07.11.2022

Unijny rynek żywca wieprzowego oczekuje na impulsy do wzrostu cen. Sytuacja od ostatniego tygodnia zasadniczo nie zmieniła się. Nieznaczny wzrost zamówień ekspo…

Podaż żywca i handel wieprzowiną mniejsz...

31.10.2022

W 42 tygodniu rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej znajdował się pod presją z powodu większej sezonowej podaży tuczników, uwalniania zapasów oraz słabego p…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum