Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Problem z eksportem unijnej wieprzowiny do Chin wywołał presję na ceny skupu żywca wieprzowego

Problem z eksportem unijnej wieprzowiny do Chin wywołał presję na ceny skupu żywca wieprzowego

21.06.2021

Oczekiwania producentów świń i przetwórców rozeszły się. Producenci trzody chlewnej liczyli na sezonowy wzrost cen, efekt odmrożenia gastronomi i turystyki, sezonu grillowego, który pokryłby rosnące koszty pasz. Nic takiego jednak się nie wydarzyło. Ograniczony wzrost popytu nie był w stanie wchłonąć rosnącej ilości niewyeksportowanej wieprzowiny na unijnym rynku. Dlatego w notowaniach VEZG w dniu 16/06/2021 cena skupu tuczników spadła o 9 centów do wysokości 1,48 €/kg (wbc), pogarszając jeszcze bardziej trudną sytuację wielu producentów świń.

Żywca na rynku UE jest mało, ale zakłady obniżyły uboje. Przetwórcy z wielu krajów Unii Europejskiej narzekają na ograniczony popyt handlu oraz spadek eksportu do Chin, co skutkuje lokowaniem większej ilości wieprzowiny na rynku wspólnotowym, w tym w Polsce. W nadchodzących tygodniach sytuacja prawdopodobnie się nie poprawi. W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w kl. E wynosi 6,45 zł/kg (-0,35 t/t).

Ceny trzody chlewnej w Chinach spadły poniżej cen w USA. Niskie ceny w Chinach załamały unijny eksport. Skąd się wzięła nadwyżka żywca wieprzowego na rynku chińskim? Oficjalne komunikaty rządu chińskiego mówią o odbudowie produkcji trzody chlewnej. Źródła niezależne podają, że chińscy producenci świń, w obawie przed rozprzestrzeniającym się ASF, sprzedają świnie poniżej wagi ubojowej. Bardziej skłaniamy się do drugiej wersji, co oznacza, że po okresie panicznej wyprzedaży żywca na rynku powstanie luka w zaopatrzeniu ubojni, która pociągnie za sobą ponowny wzrost cen żywca. Wówczas unijni eksporterzy wieprzowiny będą mogli odbudować dostawy na chiński rynek, a presja cenowa na unijnym rynku ustąpi.

W Polsce ceny skupu świń pozostają stabi...

02.10.2023

Presja cenowa na skup żywca wieprzowego zmalała w całej Europie. Niska podaż żywca jest wystarczająca do potrzeb przetwórstwa. Sprzedaż wieprzowiny na rynku uni…

XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA ...

02.10.2023

W dniach 2 i 3 października 2023 roku  w Hotelu „Filmar”, ul.Grudziądzka 39-43 w Toruniu odbędzie się XX  MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA „ETYCZNE I PRAWNE A…

Polska dołącza do EFSA w ogólnoeuropejsk...

29.09.2023

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem Weterynarii łączą siły w 2023 r. w ogólnoeuropejskiej kampanii wspierającej wal…

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

29.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień. tuczniki 2023/3…

Hiszpanie z roku na rok umacniają swoją ...

25.09.2023

Według danych Eurostat na koniec czerwca br. unijne pogłowie świń skurczyło się o 3,2% r/r, a loch 2,4% r/r. Jeżeli odniesiemy najnowsze dane Eurostatu do tych …

Notowania: Trzoda chlewna / zboża (2023/...

22.09.2023

Notowania obejmują ostatnie tygodnie cen tuczników, prosiąt  i macior w różnych krajach oraz zbóż w Polsce. Notowania są publikowane co tydzień.     &…

W Polsce w tygodniu 37 zanotowano wzrost...

18.09.2023

Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku pozostaje dalej na niskim poziomie, który jednak wystarcza do zaspokojenia potrzeb przetwórstwa. Spowodowało to w ostat…

Niska podaż żywca utrudnia zaspokojenie ...

11.09.2023

Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po…

Niska podaż żywca. Spadek eksportu wiepr...

04.09.2023

Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. …

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum