Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Rozpoczęła się rekrutacja na „Akademię Produkcji Prosiąt” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Rozpoczęła się rekrutacja na „Akademię Produkcji Prosiąt” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

09.08.2022

Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i  kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.

dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu)

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany
polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i największym importerem prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).

Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.

Dlaczego UP w Poznaniu

  1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
  2. Uczelnia łącząca tradycję  z nowoczesnością
  3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
  4. Najwyższa jakość kształcenia
  5. Kompleksowy program
  6. Warsztatowy charakter zajęć
  7. Małe grupy uczestników
  8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

Uczestnicy

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego (grupa max. 10 osób)

Czas trwania kursu

Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.

Prelegenci i  wykładowcy

Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.

Wśród nich:

  1. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
  2. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
  3. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
  4. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)
  5. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń)
  6. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
  7. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
  8. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)
  9. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
  10. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)

Tematyka objęta programem kursu

sus scrofa jako gatunek, genetyka, zdrowie i bioasekuracja, odchów prosiąt, odchów prosiąt, odchów prosiąt, żywienie, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, praktyka produkcyjna.

Nowości programowe II edycji:

  • Wybitni specjaliści europejscy – Enric Marco-  Hiszpania
  • 4 -dniowy wyjazd studyjny do Danii – uczymy się od najlepszych

Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych.

Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.

  • REKRUTACJA DO 20 WRZEŚNIA 2022 ROKU
  • KURS UZYSKAŁ DOFINANSOWANIE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • WSZELKIE SZCZEGÓŁY POD ADRESEM

Akademia Produkcji Prosiąt | Centrum Kształcenia Ustawicznego (up.poznan.pl)

Słaba podaż świń i brak ożywienia handlu...

23.01.2023

W 3 tygodniu w Niemczech niska podaż żywca spotkała się ze słabym popytem, który związany jest brakiem odbudowy konsumpcji po okresie świątecznym. Mniejsza akty…

Podaż żywca i popyt na wieprzowinę na ni...

16.01.2023

Na unijnym rynku wieprzowiny brakuje impulsów do wzrostu cen skupu żywca. Wyjątkiem jest Francja (+6₵), gdzie coroczna kampania promocyjna wieprzowiny w początk…

Niska podaż żywca nie zahamowała redukcj...

09.01.2023

Sytuacja na rynku żywca wieprzowego w krajach unijnych nie jest jednakowa. W większość krajów w pierwszym tygodniu stycznia nie zmieniła cen skupu tuczników. Wy…

Życzenia świąteczne

22.12.2022

Świąteczny wzrost cen skupu świń mamy za...

19.12.2022

Świąteczny wzrost cen skupu świń mamy za sobą. Trend boczny dominuje na rynku w większości krajów unijnych. Ceny pozostały na poziomie tygodnia poprzedniego we …

Sytuacja bieżąca na rynku i podsumowanie...

12.12.2022

Sytuacja bieżąca na rynku Podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym jest niska. W ostatnich dwóch tygodniach zapewnienie surowca dla zakładów przetwórczych na po…

Rosną ceny skupu tuczników przy spadając...

05.12.2022

W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez …

Dieta bezmięsna wpływa na depresję

02.12.2022

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mech…

Należy spodziewać się dalszych wzrostów ...

28.11.2022

ASF oraz wysokie koszty produkcji i brak opłacalności przez ostatnie 2 lata spowodowały redukcję unijnego pogłowia, co przyczyniło się do spadku podaży żywca wi…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum