Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Rozpoczęła się rekrutacja na „Akademię Produkcji Prosiąt” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Rozpoczęła się rekrutacja na „Akademię Produkcji Prosiąt” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

09.08.2022

Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i  kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.

dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu)

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany
polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i największym importerem prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).

Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.

Dlaczego UP w Poznaniu

  1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
  2. Uczelnia łącząca tradycję  z nowoczesnością
  3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
  4. Najwyższa jakość kształcenia
  5. Kompleksowy program
  6. Warsztatowy charakter zajęć
  7. Małe grupy uczestników
  8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

Uczestnicy

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego (grupa max. 10 osób)

Czas trwania kursu

Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.

Prelegenci i  wykładowcy

Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.

Wśród nich:

  1. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
  2. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
  3. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
  4. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)
  5. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń)
  6. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
  7. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
  8. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)
  9. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
  10. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)

Tematyka objęta programem kursu

sus scrofa jako gatunek, genetyka, zdrowie i bioasekuracja, odchów prosiąt, odchów prosiąt, odchów prosiąt, żywienie, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, praktyka produkcyjna.

Nowości programowe II edycji:

  • Wybitni specjaliści europejscy – Enric Marco-  Hiszpania
  • 4 -dniowy wyjazd studyjny do Danii – uczymy się od najlepszych

Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych.

Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.

  • REKRUTACJA DO 20 WRZEŚNIA 2022 ROKU
  • KURS UZYSKAŁ DOFINANSOWANIE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • WSZELKIE SZCZEGÓŁY POD ADRESEM

Akademia Produkcji Prosiąt | Centrum Kształcenia Ustawicznego (up.poznan.pl)

Ograniczenie pogłowia świń w wielu kraja...

03.10.2022

Notowania niemieckich tuczników spadły drastycznie w 39 tygodniu o 10 centów do 2,00 euro za kg klasy E. (VEZG) Może to mieć złe następstwa dla wielu producentó…

Europejski rynek tuczników w 38 tygodniu...

26.09.2022

Europejski rynek tuczników w 38 tygodniu pozostawał w równowadze. Poza Francją, gdzie zanotowano wzrost o 1 eurocent, ceny ISN zostały utrzymane w Hiszpanii, Ho…

Niska podaż żywca wieprzowego. W Polsce ...

19.09.2022

Koniec sezonu turystycznego w krajach Europy Południowej obniżył lokalną konsumpcję wieprzowiny. W Hiszpanii, po fali upałów, podaż stopniowo odbudowuje się. Ro…

Hodowcy trzody chlewnej wskazują na skut...

15.09.2022

Wprowadzenie bezwzględnego zakazu stosowania pasz GMO w Polsce podyktowane było chęcią uniezależnienia się od importu genetycznie modyfikowanej soi. Wskazywano …

Brak ochrony centrów pozyskiwania nasien...

13.09.2022

Brak ochrony centrów pozyskiwania nasienia trzody chlewnej Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej str…

Brak kompartmentów pogłębia skutki ASF...

12.09.2022

Kompartment to słowo wcześniej znane wąskiemu gronu biologów czy psychologów. Po wybuchu ASF poznało je, i z nadzieją wymawiało wielu hodowców. Wprowadzenie kom…

Europejski rynek tuczników krótko był w ...

12.09.2022

Europejski rynek tuczników krótko był w równowadze. Duże oczekiwania związane z uznaniem unijnej rejonizacji ASF przez Koreę Południową poprawiły nastroje oraz …

Dostęp do ziemi rolniczej

09.09.2022

Jedną z barier w rozwoju trzody chlewnej, sygnalizowaną przez PolPig, jest dostęp do ziemi rolniczej. Brak możliwości zakupu ziemi przez specjalistyczne, duże g…

Ograniczenie skutków kryzysu związanego ...

08.09.2022

PolPig, w ramach propozycji do strategii poprawy polskiego rynku trzody chlewnej, przedstawia najważniejsze bariery. Jedną z nich jest kulejąca gospodarka nawoz…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum