Misja

Od 2004 skutecznie wspieramy producentów trzody chlewnej by dostarczali najwyższej jakości żywność z zachowaniem dobrostanu zwierząt, zrównoważonego rozwoju oraz dobrych relacji z otoczeniem.

Aktualności

Aktualności
Spadki cen skupu w ostatnim tygodniu mocno rozczarowały producentów żywca wieprzowego w Polsce

Spadki cen skupu w ostatnim tygodniu mocno rozczarowały producentów żywca wieprzowego w Polsce

14.06.2021

W 23 tygodniu na unijnym rynku, poza kilkoma krajami, panował rosnący trend cen skupu tuczników z powodu ograniczonej podaży żywca wieprzowego. Handel unijny, chociaż poprawia się z tygodnia na tydzień, nie osiągnął jeszcze pożądanego poziomu. Pomimo, że unijne hotele i restauracje są w większości otwarte, to handlowcy narzekają na coraz większą presję cenową związaną z eksportem do Chin. W Państwie Środka, który pozostaje najważniejszym kierunkiem unijnego eksportu, produkcja trzody chlewnej stopniowo odbudowuje się i należy spodziewać się więcej trudności w lokowaniu unijnej wieprzowiny na tym rynku.

 

W notowaniach ISN w Austrii i Danii ceny skupu tuczników wrosły o 3 centy za kilogram wagi poubojowej, gdyż podaż nie nadąża za zapotrzebowaniem na żywiec. W Hiszpanii handlowcy po coraz niższych cenach dostarczają wieprzowinę do Chin. Jednak stosunkowo wysoki popyt umożliwił podniesienie cen skupu o 2 centy. W Holandii podniesiono cenę o 1 cent. Cena z poprzedniego tygodnia pozostała we Francji i Belgii.

 

W Niemczech trzy największe firmy przetwórcze nie uznały w pełni ostatniej podwyżki cen skupu i oferowały niższe ceny rolnikom sprzedającym bez kontraktu. W dniu 9/06/2021 w notowaniach VEZG cena nie uległa zmianie w stosunku do ubiegłego tygodnia i pozostała na poziomie 1,57 €/kg (wbc).

 

Spadki cen skupu w ostatnim tygodniu mocno rozczarowały producentów żywca wieprzowego w Polsce. Krajowe ceny skupu wyrównały się z cenami niemieckimi. Presja cenowa w Chinach na europejską wieprzowinę odbija się na polskim rynku, na który wjeżdżają wyroby z Półwyspu Iberyjskiego oraz innych krajów zachodnich. Zakłady mięsne skupowały tuczniki w kl. E średnio w cenie 6,80 zł/kg (-0,15 t/t).

W UE obserwowany jest rosnący trend cen ...

20.03.2023

Na rynku unijnym w krajach południowych obserwowany jest rosnący trend cen skupu żywca wieprzowego. Wiele zakładów nie jest w stanie wykorzystać swoich mocy ubo…

Innowacyjny Farmer 2023

17.03.2023

Zapraszamy do udziału w drugiej edycji Konkursu organizowanego przez Grupę PTWP oraz PTWP-Online, wydawcę miesięcznika „Farmer” i portalu farmer.pl oraz serwisu…

Na rynku żywca wieprzowego dominuje bocz...

12.03.2023

W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eur…

Istnieje potencjał do dalszych wzrostów ...

06.03.2023

Podaż żywca wieprzowego pozostaje w krajach unijnych na niskim poziomie. Wzrost cen skupu nieco przyhamował. Wysokie koszty surowcowe muszą zostać uwzględnione …

BRANŻOWE POROZUMIENIE DS. WALKI Z ASF

03.03.2023

Pan Henryk Kowalczyk Wiceprezes Rady Ministrów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szanowny Panie Premierze! Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wnosi o odrzucen…

Stanowisko #HodowcyRazem w sprawie ochro...

28.02.2023

Mając na uwadze: problem tzw. geenwashingu związanego ze sprzedażą produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, potrzebę osiąg…

Krajowe ceny skupu spadły, ale możliwy p...

27.02.2023

W 8 tygodniu roku trend wzrostowy cen żywca wieprzowego był kontynuowany w wielu krajach unijnych. W notowaniach ISN ceny tuczników wzrosły w Belgii (+8₵). Aust…

Ryzyka dobrych chęci

24.02.2023

Szerokim echem odbiła się inicjatywa C40 postulująca m.in. ograniczenia w konsumpcji mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej m…

Pomimo rekordowo wysokich cen skupu popy...

20.02.2023

Następstwem redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych jest mała podaż żywca. Stanowi ona główny powód rosnących cen skupu świń w krajach Unii Europejs…

Zobacz starsze wiadomości Przejdź do archiwum